În Cluj s-au construit 77.000 de apartamente după Revoluție

În Cluj s-au construit 77.000 de apartamente după Revoluție

Județul Cluj se numără printre puținele din România în care procentul locuințelor noi depășește 20% din totalul fondului locativ, dominat de apartamentele “comuniste”.

În țară au fost ridicate, în ultimii 30 de ani, 1,2 milioane de locuințe noi, adică 13,4% din fondul locativ calculat de Institutul Național de Statistică, alcătuit preponderent din apartamente construite în regimul comunist, cu un grad redus de confort, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

În doar trei județe ponderea locuințelor construite în ultimii 30 de ani depășește pragul de 20%: Constanța (22,1%), Cluj (22%) și Suceava (21,4%). La nivel Regiunii București – Ilfov, ponderea locuințelor nou construite este de 16,8%.

Atât în București, cât și în județul Ilfov au fost construite câte 90.000 de locuințe de-a lungul ultimilor 30 de ani. După București și Ilfov, cele mai mari piețe rezidențiale de-a lungul ultimilor 30 de ani au fost Cluj (77.074 de locuințe noi), Constanța (66.645), Iași (59.948), Suceava (58.557) și Timiș (48.714).

„În ciuda dezvoltării susținute din ultimii 4-5 ani, piața rezidențială din România rămâne subdezvoltată, stocul locativ fiind dominat de apartamentele vechi, care în cea mai mare parte au suprafețe mici, un deficit de locuri de parcare și o calitate scăzută a construcției pe zona de instalații și spații comune.

În zonele cu o evoluție economică mai bună, precum București, Cluj, Iași, Constanța, Timiș sau Sibiu, ponderea locuințelor noi este peste media națională, dar și în aceste județe încă este loc suficient de dezvoltare, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai.

Alte județe, precum Bihor, Dolj sau Prahova, prezintă indicatori demografici și macroeconomici pozitivi și un deficit de locuințe noi, deci au un potențial bun de dezvoltare rezidențială”, spune Mihaela Pană, Partner Residential Agency la CWE.

Comenteaza