“În Cluj vei face bani din închirierea apartamentului. În orașele mici, mai greu”

“În Cluj vei face bani din închirierea apartamentului. În orașele mici, mai greu”

Adrian Anghel, membru al directoratului OTP Asset Management, a explicat cum ar trebui să procedeze românii care vor să treacă de la economisire la investiții. El consideră că piața de capital este mai lichidă față de imobiliare, iar administrarea investițiilor, mai ușor de făcut.

„Eu văd investițiile ca un proces automat, pe termen mediu și lung, de economisire mai eficientă. Asta presupune în primul rând să economisim pentru un anumit scop bine definit, avans pentru casă, o vacanță frumoasă, studii pentru copil, mașină nouă, pentru a deschide o afacere, pentru bătrânețe.

Apoi să ne alegem produsul care ne pune banii la treabă astfel încât să ne ducă mai devreme către obiectivul nostru, scurtând astfel călătoria noastră și câștigând timp”, spune expertul OTP, conform Financial Intelligence.

„Suntem țara cu cel mai mare procent de proprietari ai locuințelor proprii, 97%, tocmai fiindcă nu ne plac riscurile, banii pe care îi avem au fost strânși cu prea multă trudă ca să-i riscăm. Imobiliarele sunt percepute ca fiind sigure, au crescut ca preț în trecut în România.

Totuși, odată ce ne-am securizat propria locuință, trebuie să realizăm și că imobiliarele au o serie de dezavantaje față de alte opțiuni de investiții. Nu toate pot produce un venit pasiv. Probabil că nu e cazul în marile orașe, București, Cluj, Timișoara, Iași, însă în cele mici găsești cu greu chiriași.

Apoi lichiditatea: de când îți propui să vinzi un apartament, până îți reușește vânzarea, trece ceva timp. Taxele și comisioanele iarăși nu sunt de neglijat. În comparație, piața de capital e mult mai lichidă, comisioanele mai accesibile, iar administrarea investițiilor mult mai ușor de făcut.

Bursa de la București a fost campioană în ultimii ani la capitolul dividende distribuite, rămâne foarte atractivă din această perspectivă. Un ingredient al investițiilor sănătoase, pe lângă un orizont de timp suficient de lung, îl reprezintă diversificarea, astfel încât și imobiliarele clasice, dar și cele alternative, și piața de capital ar trebui să-și găsească loc în portofoliul unui investitor de cursă lungă”.

Comenteaza