Încă o fabrică din Cluj dispare de pe hartă. Terenul de sub Carbochim, vândut cu aproape 42 de milioane de euro. Urmează afaceri imobiliare

Încă o fabrică din Cluj dispare de pe hartă. Terenul de sub Carbochim, vândut cu aproape 42 de milioane de euro. Urmează afaceri imobiliare

Scos la vânzare în ianuarie, terenul de sub Carbochim, situat în Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, a ajuns în proprietatea Rivus Investments. Plata se va face în cinci tranșe, la un preț de 345 de euro/mp. În spatele tranzacției se află omul de afaceri moldovean Iulian Dascălu.

Carbochim SA, producător de materiale abrazive din Cluj-Napoca controlat indirect de afaceristul moldovean Iulian Dascălu prin societatea Carbo Europe, care deține 76% din acțiuni, a vândut platforma de 120 de hectare către o societate afiliată, Rivus Investments SRL.

Terenul din piața 1 Mai a fost vândut cu 41.170.230 de euro, adică 345 de euro pe metrul pătrat. Plata se face în cinci tranșe. Compania a anunțat decizia de vânzare pe 25 martie, potrivit unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureși (BVB).

Terenul de 120 hectare s-a vândut destul de rapid, având în vedere că acționarii au luat decizia de vânzare în ianuarie.

„Imobilele vor putea fi vândute integral sau parțial inclusiv dezmembrate. Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 euro/ mp fără TVA (preț ce include și costul demolarii construcțiilor existente pe aceste terenuri) preț ce va fi calculat prin rapoarte strict la suprafața terenului care face obiectul vânzării, chiar și în cazul în care terenul este degradat, are servituți urbanistice, este traversat de utilități, se impune constituirea unor dezmembrăminte ale drepului de proprietate ori este afectat de alte sarcini (de orice natură)”, se arăta în decizia din ianuarie a acționarilor.

Rivus Investments SRL a fost înființată în Iași în toamna anului trecut și are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor proprii, deci platforma Carbochim va avea parte de o dezvoltare imobiliară. Surse din piață leagă Rivus Investments de numele lui Iulian Dascălu.

Cel mai probabil, Rivus Investments va dezvolta în locul fabricii Carbochim un proiect imobiliar mixt, cu zonă de retail, birori și ansamblu rezidențial. Anul trecut Carbochim a avut un profit net de 1,44 milioane de lei.

Amintim că acționarii Carbochim au decis ca unitatea de producție să fie mutată într-o altă locație, pentru care, însă, nu vor să plătească mai mult de 3,5 milioane de euro, așadar sub 10% din cei aproape 42 de milioane de euro obținuți din tranzacția cu terenul fabricii.

Filiera olandeză

Carbochim este deținută, în proporție de 75,8%, de Carbo Europe SRL, companie controlată de Iulian Dascălu (Iulius Grup), dezvoltatorul mall-urilor Iulius și a Iulius Town din Timișoara. Carbo Europe SRL a fost înființată în 2018, este deținută de Iulius Holding SRL prin intermediul a două companii cu sediul în Amsterdam /  Olanda, Carbo One B.V. și Carbo Two B.V., și a preluat Carbochim în 2020.

Grupul Iulius este dezvoltatorul și operatorul Palas Iaşi și a patru mall-uri sub brandul Iulius, la Cluj, Iaşi, Timişoara, şi Suceava. Iulius mai operează clădiri de birouri în Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Comenteaza