Încasările la buget au crescut cu 6% în primul trimestru

Încasările la buget au crescut cu 6% în primul trimestru
În trimestrul I, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat 49,7 miliarde de lei la bugetul general consolidat al statului, un plus de 7% față de programul prevăzut de legile bugetare anuale. Față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile colectate sunt cu 6% (2,73 miliarde) mai mari.

S-a colectat TVA de 14,3 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât programul prevăzut. În contextul rambursărilor de 3,4 miliarde de lei, încasarea TVA a fost cu doar 1,7% (245 de milioane de lei) mai mică decât în perioada similară a anului trecut.

Datorită creșterii cu 838,5 milioane de lei a viramentelor operatorilor economici, colectarea impozitului pe profit a înregistrat o creștere cu 26%, de 3,9 miliarde de lei în 2016, față de 3,12 miliarde în aceeași perioadă a anului trecut, cu 19% mai mult decât programul stabilit. 

La impozitul pe venit, s-au încasat 6,6 miliarde de lei, cu 216,3 milioane mai mult decât în 2015. În domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, accizele colectate au fost cu 8% mai mari, respectiv 6,22 miliarde. La bugetul de stat s-au încasat 35 de miliarde, cu 7% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, cu 12% mai mult decât programul prevăzut.

La bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate s-au colectat 5,3 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de perioada similară a anului 2015, însă cu 2% mai puțin decât programul stabilit. În acest buget sunt incluse contribuţia datorată pentru medicamentele finanţate din bugetul fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii (taxa clawback).

Încasările de 8,91 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat au înregistrat o creștere cu 1% față de trimestrul I 2015, cu 7% mai puțin decât programul prevăzut. Unul dintre factorii care au influențat negativ îl reprezintă creșterea vărsămintele la fondul privat de pensii (Pilonul II), determinată de creșterea cotei de contribuție la 5,1%.

Bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj a fost asigurat conform programului prevăzut de legile bugetare anuale și s-au colectat 456,3 milioane de lei, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului 2015.

Comenteaza