Început "în forţă" pentru Clujul imobiliar în 2019. Preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere, pe cartiere

Început "în forţă" pentru Clujul imobiliar în 2019. Preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu 2 camere, pe cartiere
| Foto: Arhiva

Anul 2019 a demarat „în forță”, cu tranzacții încheiate încă din primele zile. Cluj-Napoca este în continuare un centru de interes și un pol de atracție, atât pentru investitori, cât și pentru persoane care se stabilesc aici și își încep cariera. 

Dacă anul 2017 a marcat creșteri accentuate pe piaţa imobiliară din Cluj, pe parcursul anului 2018 creşterea a fost ceva mai moderată, de aproximativ 10%, conform analizei de început de an publicată de Blitz Imobiliare. 

Indicele Blitz este un instrument statistic cu ajutorul căruia se poate lua pulsul pieței imobiliare, și prezintă valori diferențiate în funcție de caracteristicile proprietăților imobiliare selectate: tip proprietate, tip tranzacție, zonă, vechimea construcției, număr de camere, finisaje, iar pentru calculul acestuia sunt eliminate valorile extreme, cele mai mici și cele mai mari, considerate a fi neconcludente.

Preţul apartamentelor de 2 camere, pe cartiere 

Indicele Blitz pentru apartamentele cu 2, 3, 4 camere de vânzare a încheiat anul cu o valoare de 1.506 euro/mp, având de asemenea o evoluție generală crescătoare, de aproximativ 12% față de anul precedent pe raza municipiului. Dacă luăm ca referință cel mai tranzacționat tip de proprietate – un apartament cu 2 camere într-un imobil, construcție nouă, există variații semnificative în funcție de zonă și localizare. Astfel, proprietăți de acest tip cu prețuri sub media pieței se găsesc în cartierele Baciu -1.053 euro/mp, Grigorescu -1.200 euro/mp și Mănăștur -1.360 euro/mp. La polul opus, zonele care atrag cel mai mult interes, și unde cererea este semnificativă sunt: Gheorgheni -1.730 euro/mp, Zorilor -1.510 euro/mp și Plopilor -1.990 euro/mp.

Anul 2018 s-a încheiat cu o scădere a numărului de clienți față de 2017, o parte fiind în expectativă, încercând să anticipeze o eventuală corecție a prețurilor, spune Darius Dascăl, Senior Broker. Pe de altă parte, anul 2019 a demarat „în forță”, cu tranzacții încheiate încă din primele zile. Cluj-Napoca este în continuare un centru de interes și un pol de atracție, atât pentru investitori, cât și pentru persoane care se stabilesc aici și își încep cariera, consideră agenţii imobiliari. 

Garsonierele, la mare căutare 

O situaţie ceva mai aparte pe piaţă se înregistrează pe segmentul de garsoniere, unde cererea depășește semnificativ oferta disponibilă la vânzare, conform reprezentanţilor agenţiei. "Această presiune pe vânzare, corelată cu faptul că acest tip de proprietăți sunt concentrate în anumite cartiere ale orașului, duce la o creștere corelativă a indicelui pe anumite cartiere, atât pentru garsoniere în imobile noi, cât și în cele vechi". 

Astfel, indicele de preț a încheiat anul cu o valoare medie de 1.615 euro/mp cu diferențe chiar spectaculoase între cartiere. Cele mai accesibile proprietăți de acest tip pot fi găsite în Mănăștur, în blocuri vechi, unde media prețului e 1.154 euro/mp; de asemenea, garsoniere cu preț sub medie sunt localizate în zona Iris, cu o medie de 1.420 respectiv 1.450 euro/mp pentru construcții vechi și noi. Vârfurile de preț se înregistrează în cartierele Bună Ziua și Mărăști, cu 1.515 respectiv 1.770 euro/mp, iar zona semicentrală poate ajunge la 1.870 euro/mp pentru acest tip de apartamente.

"Creșterile menționate anterior denotă că în continuare piața pentru acest tip de proprietăți este foarte activă și dinamică, consecință a fluxului constant de tineri în oraș, atrași de perspectivele de studiu și carieră. De asemenea, noile limitări bancare legate de gradul de îndatorare în general au tendința de a scădea bugetul clienților, implicit reducând așteptările privind numărul de camere, dar fiind deschişi pentru variante cu un număr mai redus de camere, ori în zone mai puțin centrale", a explicat Răzvan Indolean, Senior Broker. 

Preţuri stabile la case 

Pentru proprietățile de tip casă de pe raza municipiului, specialiștii arăta o evoluție remarcabil de stabilă, în jurul valorii de 212.000 euro. În mod firesc, mici variații se înregistrează la nivel de cartiere, zonele Bună Ziua și Grigorescu având cele mai dezirabile proprietăți de acest tip, cu o medie anuală de 291.000 euro, respectiv 406.000 euro.

"Aceste evoluții ne pot duce la concluzia ca există premise de creștere sănătoasă a pieței imobiliare pe termen mediu și lung, pe baza interesului arătat pentru viitoare construcții rezidențiale și comerciale. Va fi interesant de urmărit impactul modificărilor legislative anunțate asupra dinamicii pieței – spre exemplu, eliminarea restricției de achiziție a unei singure locuințe cu TVA 5%", conchis analiştii Blitz. 

Comenteaza