Industria mașinilor electrice e în pericol. Producătorii se confruntă cu o criză severă de litiu

Industria mașinilor electrice e în pericol. Producătorii se confruntă cu o criză severă de litiu
| Foto: zf.ro

Producătorii de baterii, pentru autovehiculele electrice, se confruntă cu o criză substanțială de litiu.

Producătorii de baterii se confruntă cu o penurie severă de litiu, subliniind nevoia de a contesta dominaţia Chinei asupra lanţurilor de aprovizionare cu materii prime, a avertizat un producător australian de litiu, scrie Financial Times.

Potrivit lui Stuart Crow, preşedintele Lake Resources, companiile şi guvernele occidentale nu au reuşit să construiască lanţuri de aprovizionare adecvate pentru litiu, făcând nesustenabil boom-ul brusc al producţiei de vehicule electrice.

„Pur şi simplu nu va fi suficient litiu pe faţa planetei, indiferent de cine se extinde şi cine livrează”, a declarat Crow. „Producătorii de maşini electrice încep să simtă posibila insuficienţă a materiilor prime.”

Bateriile cu litiu-ion joacă un rol esenţial pentru guvernele care speră să-şi decarbonizeze economiile, iar Occidentul lucrează pentru a slăbi controlul Chinei asupra lanţului de aprovizionare cu litiu. Perturbarea războiului din Ucraina şi sancţiunile ulterioare impuse Rusiei au subliniat, de asemenea, importanţa securităţii aprovizionării.

Preţul acţiunilor Lake Resources s-a dublat în martie, oferindu-i o capitalizare de piaţă de 1,9 miliarde USD, după ce a semnat un memorandum de înţelegere cu grupul japonez de import-export Hanwa pentru a livra 25.000 de tone de carbonat de litiu pe an.

„În acest moment, China deţine practic 70-80% din întregul lanţ de aprovizionare pentru vehicule electrice şi baterii litiu-ion”, a declarat Crow. „Vestul a fost remarcabil de lent în adoptarea unei strategii pentru a încerca să asigure existenţa unui lanţ de aprovizionare independent.”

Daniel Morgan, analist minier la banca de investiţii Barrenjoey, a spus că este „imposibil ca obiectivele stabilite de producătorii de automobile electrice sau de guverne să fie îndeplinite”. El a adăugat: „Există o mare tentaţie în a impune obiective înalte, dar realitatea nu va îmbrăţişa niciodată proiecţiile nerealizabile.”, scrie Ziarul Financiar. 

Comenteaza