Industria Sârmei în anii crizei. Istoricul unei prăbuşiri

Industria Sârmei în anii crizei. Istoricul unei prăbuşiri
Primele semne de slăbiciune ale activităţii Mechel din România au apărut încă de anul trecut, dar situaţia s-a acutizat de la începutul acestui an. ZIUA de CLUJ a relatat permanent tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani la combinatul turdean.

6 iunie 2011. Premierul Emil Boc are o întrevedere cu Igor Ziuzin, cotat în Top Forbes cu 6,4 miliarde de dolari, omul de afaceri care controlează grupul Mechel. Acesta vine să inaugureze un cuptor la combinatul din Oţelu Roşu. "Finalizarea proiectului va permite să asigurăm materie primă pentru toate întreprinderile metalurgice ale grupului în România, ceea ce va reduce considerabil toate costurile şi va mări eficacitatea de funcţionare a întreprinderilor", declară Ziuzin.

25 iulie 2011. Grupul Mechel România vrea un împrumut de 52 de milioane de euro pentru refinanţarea creditelor contractate şi a capitalului de lucru. Mechel Târgovişte urmează să ratifice împrumutul într-o adunare a acţionarilor. Cu aceşti bani urma să fie refinanţat şi creditul bancar de 30 de milioane de euro către societăţile Mechel Târgovişte, Ductil Steel şi Mechel Câmpia Turzii.

4 octombrie 2011. Ministrul Economiei, Ion Ariton, se întâneşte cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller, şi cu şefii Mechel şi Lukoil, într-o vizită la Moscova. Mechel deţine combinate cu 7.000 de angajaţi la Câmpia Turzii, Târgovişte, Oţelu Roşu, Buzău, Brăila. Lukoil controlează în România rafinăria Petrotel şi operează 300 de benzinării. România importă indirect de la Gazprom gaze naturale.

15 februarie 2012. Combinatul din Câmpia Turzii se închide o săptămână din cauza dificultăţilor de aprovizionare, cauzate de ninsorile masive, anunţă Mechel. În această situaţie se mai află Ductil Steel Buzău. "Încetarea temporară a activităţii nu va afecta grav volumul de producţie vandabilă planificat pentru anul în curs", spune directorul general al Mechel, Andrei Deineko. Majoritatea angajaţilor din Cluj sunt trimişi în concediu de odihnă sau către alte secţii; funcţionează doar contabilitatea. Ulterior, ruşii mai închid două combinate, din aceleaşi motive.

22 februarie 2012. Conducerea vrea să reducă programul de lucru al angajaţilor de la cinci la patru zile pe săptămână la Câmpia Turzii, cu reducerea proporţională a salariilor. Săptămâna de lucru era deja redusă. "Din noiembrie e aplicată această măsură, iniţial pentru 400 de angajaţi. În decembrie s-a extins, iar în ianuarie a intrat toată lumea în acest program", menţionează liderul de sindicat Ioan Pascu.

12 martie 2012. Este sistată temporar activitatea la Oţelu Roşu. "Ca urmare a dereglării procesului tehnologic, s-a produs penetrarea zgurei şi a metalului lichid prin căptuşeala de protecţie a cuptorului", explică Irina Şiman, reprezentantul Mechel. Cuptorul şi sistemul de comunicaţii auxiliare au suferit deteriorări, fiind demarate lucrări pentru eliminarea efectelor.

21 martie 2012. Primele informaţii despre închiderea fabricii turdene. Muncitorii trimit o scrisoare deschisă conducerii şi autorităţilor române şi solicită o întâlnire cu acţionarii majoritari pentru a primi explicaţii. Conducerea reduce programul de lucru la patru zile plătite pe săptămână, iar salariile, cu un sfert. Conducerea Diviziei Metalurgice Est-Europene a Mechel anunţă că va aplica măsuri de îmbunătăţire a rezultatelor operaţionale, fără să detalieze care vor fi acestea.

28 martie 2012. Jumătate din combinat pleacă acasă. Conducerea combinatului siderurgic a notificat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă asupra disponibilizării colective a 800 de oameni. Sindicaliştii spun că vor fi afectate peste 2.000 de persoane, inclusiv femei şi copii, dintr-un oraş monoindustrial. Deputatul Mircia Giurgiu face demersuri la Ministerul Economiei pentru reluarea producţiei. Datoria fabricii la bugetul local este de 500.000 de lei.

1 aprilie 2012. Deputatul Petru Călian cere comisie de anchetă pentru verificarea contractului de privatizare pentru Industria Sârmei, combinat vândut în 2003. "Vrem să vedem dacă au fost angajamente care vizează investiţii care să ducă la creşterea competitivităţii şi la scăderea preţului produselor finite, nu să se ajungă la lipsa de comenzi. Nu vrem să ne trezim ca la Nokia, să avem surpriza ca într-un an să se închidă", susţine acesta. Propunerea Mechel de scutire de la plata CAS a angajaţilor pentru ca aceşti să nu fie concediaţi nu e posibilă (ajutor de stat). "Sunt multe firme mari, combinate, care abia aşteaptă o asemenea măsură, dar nu e posibil. Reeşalonarea la plată a datoriilor poate fi o soluţie", afirmă Călian.

30 mai 2012. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, n-are soluţie de evitare a concedierilor: "Când au început activitatea, 85-90% din producţie se vindea pe piaţa românească. Între timp, cererea a scăzut foarte mult pe piaţa de la noi, la doar 40%". Ruşii i-au propus ministrului să li se dea energie la preţ scăzut sau să închirieze din secţiile de producţie. Câmpeanu vrea program interministerial în ajutorul oraşelor monoindustriale şi strategie de sprijin pentru unităţile productive. După alegeri.

20 iunie 2012. AJOFM primeşte notificarea de disponibilizare colectivă a 308 oameni din partea Mechel. Compania va concedia în acest an 799 de angajaţi. Prima tranşă de angajaţi va intra în şomaj în cel mult 30 de zile. Sindicaliştii încearcă să obţină beneficii în plus pentru concediaţi. Contractul colectiv de muncă presupune trei salarii compensatorii în cazul unor disponibilizări colective.

(D.E.)

 

Etichete
Comenteaza