Informaticieni pe ruine

Informaticieni pe ruine
Clădirea construită peste vestigiile arheologice din zona V. Deleu a fost integral închiriată: spaţiile au fost preluate de o companie de IT relocată şi de o alta cu mai multe sedii în oraş.

Tehnologia informaţiei (IT) conduce în topul contractelor încheiate pentru ocuparea spaţiilor de proprietarii noilor clădiri de birouri din zona centrală din Cluj-Napoca.

Etajele noii clădiri Domus, din vecinătatea parcului I. L. Caragiale, sunt ocupate de sedii ale unor companii din IT, iar parterul va fi împărţit între un wine bar (250 mp) şi o galerie de artă (150 mp), ambele spaţii devenind operaţionale în aceste săptămâni. Alături de Ullink, companie instalată în 2013, de luna trecută imobilul mai are un ocupant: IQuest. Grupul furnizor de soluţii software pentru domeniul financiar Ullink, care şi-a înfiinţat la Cluj un centru de competenţă, a preluat în toamnă două etaje din imobilul construit în apropierea parcului şi a Pieţei Muzeului, devenind primul chiriaş al clădirii de pe ruinele romane. Sediul companiei se afla iniţial pe str. Cuza Vodă nr. 1, la etajul cinci al clădirii de birouri City Business Center, dar grupul a optat pentru relocare.

În schimb, noul chiriaş, IQuest, a preluat un etaj în clădirea Domus (500 mp), dar mai are şi alte sedii în oraş: în zona Plopilor şi în centru, în clădirea Institut Proiect, amplasată pe str. Moţilor, peste drum de sediul Primăriei Cluj-Napoca. Imobilul, cu un centru al companiei RCS & RDS la parter şi cu etajele alocate grupului IT, urmează să treacă prin lucrări de refaţadizare, potrivit proprietarilor. Grupul iQuest are peste 500 de specialişti în 10 centre din România (Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Craiova şi Bucureşti), Germania (Frankfurt), Suedia (Göteborg), Elveţia (Zürich), Ungaria (Budapesta), Palo Alto (Statele Unite).

Cu noii chiriaşi, clădirea de pe ruine a ajuns la 100% grad de ocupare la câteva luni de la finalizarea construcţiei şi a mai rămas de încheiat amenajarea subsolului. „Clădirea este acum integral închiriată, cu cei de la Ullink instalaţi şi cu IQuest care a preluat un etaj în imobil. Suntem mulţumiţi de ritmul procesului de închiriere. Selecţia pentru chiriaşii de la parter a durat ceva mai mult, fiindcă ne-am dorit să avem nişte spaţii de calitate, dar au venit tot felul de persoane, care operau de la afaceri cu jocuri de noroc la comerţ cu haine second-hand. Până la urmă, parterul va fi ocupat de doi chiriaşi, cu un wine bar şi o galerie de artă", a explicat Septimiu Pop, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Dezvoltatorii au obţinut în mai 2012 autorizaţia de construire pentru un imobil multifuncţional pentru comerţ, servicii şi spaţiu expoziţional, mai precis o clădire cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Lucrările au început din 2012 şi au fost încheiate în toamnă. Proprietarii clădirii trebuie să asigure accesul la subsol, pentru vizitarea ruinelor. „Zona a fost curăţată şi va putea fi în curând vizitabilă, dar am vrea să mai facem câteva intervenţii pentru a face spaţiul mai atractiv, să amenajăm un parcurs, să punem corpuri de iluminat. Am discutat şi cei de la galeria de artă pentru a pregăti posibile evenimente acolo", a precizat Pop.

Companiile informatice sunt cele mai dinamice pe piaţa birourilor la Cluj-Napoca. Pe parcursul anului trecut, unele şi-au extins sediile, au preluat alte spaţii ori s-au relocat pentru suprafeţe mai mari. Din IT vin şi primii chiriaşi pentru dezvoltatorii marilor centre de afaceri în construcţie în oraş: Cluj Business Center, The Office şi Liberty Technology Park. De asemenea, etajele clădirii de birouri din complexul mixt ridicat anul trecut de societatea Drusal pe Calea Dorobanţilor, adică 2.000 mp de spaţii, vor fi preluate de compania Garmin, divizia locală de software a grupului american care proiectează, realizează şi comercializează echipamente de navigare şi comunicaţii pentru pieţele de consum şi aviaţie.

 

Comenteaza