Informaticienii clujeni fac strategia de Smart City pentru Alba Iulia

Informaticienii clujeni fac strategia de Smart City pentru Alba Iulia

Asociația Cluj IT Cluster (CITC) a semnat contractul pentru atribuirea serviciilor de elaborare a strategiei de digitalizare şi Smart City, procedură derulată prin licitație publică în cadrul proiectului „Municipiul Alba Iulia – administrație inteligentă”.

Procesul de elaborare a documentului strategic va urmări direcţiile pe 11 verticale prioritare pentru următoarea perioadă de dezvoltare a ecosistemului urban.

„Elaborarea unei strategii de Smart City nu este o chestiune simplă. Mulţi îşi imaginează că este vorba despre IT. Într-adevăr, IT-ul este partea cheie a problemei, dar fundamentarea unei strategii corecte de oraș inteligent implică o expertiză multiprofesională.

CITC aduce în acest proiect o echipă de peste 40 de experţi în toate domeniile care definesc verticalele unui oraş inteligent, de la planificare urbană, la educaţie, turism, mediu de afaceri şi inovaţie, administraţie, utilităţi, mobilitate, siguranţă, energie, sănătate, mediu, şi orizontala de IT cu inteligenţă artificială.

Prin acest proiect dorim să demonstrăm că strategia referitoare la un oraş inteligent nu se rezumă la o sumă de proiecte de IT, ci la o abordare integrată şi interoperabilă în care tehnologiile digitale sunt parte a proceselor necesare pentru transformarea structurală a unei comunităţi urbane pentru a fi mai aplicată pe creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi mai pregătită pentru provocările asociate unei creşteri economice sustenabile şi în armonie cu mediul natural”, a declarat Stelian Brad, preşedintele CITC.

Elaborarea strategiei Smart City pentru Alba Iulia marchează a treia colaborare de acest tip între CITC şi o autoritate publică, după ce a contribuit la realizarea strategiilor de digitalizare pentru Oradea (2016) şi Consiliul Judeţean Cluj (2019). Strategia pentru Alba Iulia va fi predată municipalității în aprilie 2021.

CITC este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în 2012, care numără 75 de membri: 60 de companii IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de 100 de milioane de euro, universităţi şi institute de cercetare şi organizaţii catalizator.

Iniţiativă a mediului de afaceri, clusterul urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT şi a vizibilităţii industriei de IT româneşti, precum şi poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator cu impact regional și internațional.

Comenteaza