Informaticienii Clujului, selectați pentru digitalizarea industriei din Europa

Informaticienii Clujului, selectați pentru digitalizarea industriei din Europa
Iniţiativa Cluj IT Cluster (CITC) şi a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) privind înfiinţarea unui hub regional de inovare digitală a fost selectată pentru asistenţă tehnică în cadrul unui proiect al Comisiei Europene (CE).

Fondatorii iniţiativei regionale Transilvania iHUB4.0 au participat la evenimentul de lansare a proiectului de mentorat şi de training de la Sofia (Bulgaria), dedicat eforturilor de a construi o reţea europeană a huburilor de inovare digitală, în care firmele mici pot accesa expertiză, facilităţi pentru dezvoltarea şi testarea de tehnologii digitale, surse de finanţare şi servicii de inovare. 

30 de potenţiale hub-uri de inovare digitală din 13 ţări ale Europei Centrale şi de Est au fost selectate pentru a participa în cadrul programului de asistenţă tehnică implementat de PricewaterhouseCoopers Polonia şi de Oxford University Innovation. Iniţiativa va contribui la digitalizarea sectoarelor industriale în statele membre care au întâmpinat dificultăţi în adoptarea tehnologiilor digitale. 

Transilvania iHub4.0 este un proiect coagulat într-un parteneriat regional format din actori relevanţi ce pot oferi servicii specifice unor sectoare ale economiei regionale care să ducă la creşterea performanţelor lor.

Reunind 13 parteneri din mai multe judeţe (Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud) cu expertiza necesară în industrie pentru servicii de inovare digitală, iniţiativa beneficiază de suportul CE pentru facilitarea transferului de know-how şi iniţierea unor legături de colaborare cu hub-uri asemănătoare din Vestul Europei şi alte state.

„Dorim ca şi prin acest proiect, al centrului de inovare digitală, în care am reunit actori importanţi la nivelul Regiunii Nord-Vest (RNV), să contribuim la modernizarea şi creşterea competitivităţii sectoarelor economice ale regiunii şi ale României”, a afirmat Andrei Kelemen, directorul executiv al CITC.

RNV a fost identificată ca un hub de inovare regională cu potenţial ridicat în cadrul proiectului european. La nivel naţional mai există patru astfel de iniţiative selectate în regiunile Vest, Centru şi Sud-Est.

CITC este o asociaţie de tip cluster inovativ care numără 50 de membri: 37 de companii de IT cu mii de angajaţi şi cifră de afaceri cumulată de 100 de milioane de euro, universităţi și institute de cercetare, instituții publice și organizații catalizator. 

Comenteaza