Infrastructura, spaima investitorilor

Infrastructura, spaima investitorilor
România a coborât cu o treaptă în topul Băncii Mondiale (BM) privind mediul de afaceri, până pe locul 73 din 189 de ţări, şi stă cel mai prost din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte accesul la electricitate, numărul de plăţi în contul taxelor, costul importurilor şi soluţionarea procedurilor de insolvenţă, potrivit topului Doing Business 2014, publicat de BM.

Aceasta evaluează mediul de afaceri în funcţie de procesul de înfiinţare a unei firme, obţinerea avizelor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţilor imobiliare, accesul la credit, gradul de protecţie a investitorilor, taxe, comerţ internaţional, garanţia respectării contractelor şi procedurile de insolvenţă. Faţă de anul trecut, România a îmbunătăţit procesul de înfiinţare a unei firme, plata taxelor şi respectarea condiţiilor contractuale. Ţara noastră a înlesnit procedurile de înfiinţare a unei firme prin transferarea răspunderii privind emiterea cazierului fiscal de la agenţia de administrare fiscală la registrul comerţului.

Plata taxelor a devenit mai uşoară după reducerea frecvenţei la de două ori pe an faţă de plăţi trimestriale anterior şi prin reducerea ratei de taxare pe vehicule.

Comenteaza