Iniţiativă legislativă pentru blocarea scumpirii lucrărilor între proiectare şi execuţie

Iniţiativă legislativă pentru blocarea scumpirii lucrărilor între proiectare şi execuţie
Parlamentarii din Ardealul de Nord ar putea demara o iniţiativă legislativă prin care să fie împiedicată majorarea costurilor de execuţie între faza de proiect şi recepţie.

Astfel de situaţii sunt frecvente la proiectele cu finanţare europeană din Transilvania de Nord, astfel încât Consiliul de Dezvoltare Regională (CDR) a decis astăzi să propună promovarea demarării unei iniţiative legislative în acest sens în rândul parlamentarilor din regiune. „Iniţiativa trebuie să responsabilizeze proiectanţii, astfel încât să nu mai apară diferenţe peste un anumit procent între cheltuielile de execuţie reală şi cele calculate în faza de proiect", arată reprezentanţii CDR.


CDR reuneşte reprezentanţii Consiliilor Judeţene din cele şase judeţe ce compun regiunea de dezvoltare Nord-Vest, dar şi primăriile majorităţii municipiilor din regiune.


"Din păcate e o situaţie frecventă", spune directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Claudiu Coşier (foto). "Toată lumea vede că proiectele sunt proaste, nu sunt atent făcute. Diferenţa la implementare între ce e prevăzut şi ceea ce se face e mare, ajunge şi la 50-60% în cazuri extreme, iar o creştere de 20% e uzuală", spune acesta. Legal, costurile pot creşte între proiectare şi execuţie cu doar 10%. Peste acest procent proiectul trebuie refăcut. "Practic asistăm la un paradox: e nevoie de reproiectare şi atunci, din cauză că proiectul prost, plăteşti din nou proiectantul ca să reducă costurile", spune directorul ADR-NV.

Comenteaza