Inițiativă parlamentară: cetățeanul să fie favorizat în fața fiscului

Inițiativă parlamentară: cetățeanul să fie favorizat în fața fiscului

Parlamentarii Odon Szabo și Claudiu Năsui au propus modificarea Codului Fiscal, astfel încât cetățeanul să se afle pe primul loc în raport cu autoritățile fiscale.

Cei doi au inițiat o modificare a prevederilor Codului Fiscal prin care își propune să dea o formă juridică principiului legal “in dubio contra fiscum”, ce favorizează cetățeanul în relația sa cu autoritățile fiscale. Este vorba despre interpretarea prevederilor ambigue din domeniul finanțelor, în favoarea contribuabilului.

"În orice țară care a aderat la principiile democrației, statul este obligat să emită reglementări clare și predictibile. În domeniul fiscal, neclaritatea reglementărilor reprezintă o atingere a dreptului de proprietate, drept fundamental al cetățeanului.

Principiul „in dubio contra fiscum” sintetizează aceste două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi”, explică Szabo.

„Reglementarea prin lege a principiului de interpretare – în favoarea contribuabilului – a prevederilor legale neclare, ar putea reașeza pe o bază nouă relația dintre organele fiscale și plătitorii de taxe, astfel ca, în timp, aceștia din urmă să dobândească mai multă încredere în buna-credință și profesionalismul organelor fiscale ale statului.

Având în vedere semnalele multiple pe care le-am primit fiecare din partea contribuabililor este imperios necesară o intervenție legislativă care să apere cetățeanul, de excesul de putere al instituțiilor statului. Sper ca proiectul legislativ să beneficieze de un parcurs de adoptare accelerat și astfel să poată fi în beneficiul tuturor, cât mai curând posibil” a subliniat acesta.

Inițiativa face parte din programul de guvernare ca obiectiv în cadrul modernizării Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Comenteaza