Instituţiile statului, incapabile să servească antreprenorii. Se reia Start-up Nation

Instituţiile statului, incapabile să servească antreprenorii. Se reia Start-up Nation
Programul Start-Up Nation va avea o sesiune suplimentară în acest an, în limita resursei financiare rămase neconsumate, după evaluarea dosarelor înscrise în actuala etapă.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a anunțat că, în actuala sesiune, ultima zi de înscriere în Programul Start-Up Nation este vineri, 14 iulie, ora 20:00. Până joi au fost depuse 9.000 de planuri de afaceri. 
 
Există mulţi potențiali candidați care nu și-au putut finaliza procedura de înscriere ca urmare a faptului că nu au reușit să își înființeze în timp util noile firme, condiție obligatorie a programului, din cauza suprasolicitării infrastructurii tehnice a Oficiului Naţional al Registrului Comerțului și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). După evaluarea dosarelor depuse în actuala etapă și în limita resursei financiare rămase, MMACA va organiza o nouă sesiune de înscrieri.
 
„Obiectivul nostru esențial este să încurajăm tinerii antreprenori și pentru acest lucru este de bun simț să folosim până la ultimul leu resursa bugetară alocată. În acest sens trebuie interpretate declarațiile și atitudinea mea despre programul Start-Up Nation.

Am avut reprezentarea că ar fi fost mai simplu să prelungim actuala sesiune... din păcate, motive de ordin juridico-birocratic împiedică acest lucru. Ne rămâne, în schimb, opțiunea unei noi sesiuni în perioada imediat următoare, pe care o vom anunța în timp util și care se va desfășura după aceleași reguli ca și actuala sesiune de înscrieri”, a explicat ministrul Ilan Laufer.

Start-Up Nation are, în acest an, o finanțare de 1,7 miliarde de lei, care asigură suportul activității a 10.000 de noi firme înființate după 31 ianuarie 2017. 45,8% dintre cei înscrişi erau femei și 54,2% bărbați. Cei mai mulți aplicanți erau din București, Cluj, Timiș şi Iași.

Ministerul a primit trei oferte din partea societăţilor bancare care vor să fie partenere în program: Banca Transilvania, CEC Bank și Banca Comercială Română. Programul a devenit activ pe 15 iunie, iar potențialii beneficiari trebuiau să înscrie online planurile de afaceri timp de 30 de zile.

Acesta are o alocare din surse bugetare naționale și fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obține este de maximum 200.000 de lei. Obiectivul principal îl constituie stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, îmbunătățirea performanțelor economice ale start-up-urilor și facilitarea accesului acestora la finanțare. Anul acesta, prin Start-Up Nation se estimează crearea a 10.000 de noi locuri de muncă.

Comenteaza