Interes enorm pentru modernizarea Bazei NATO din Cluj. S-au înscris 67 de firme!

Interes enorm pentru modernizarea Bazei NATO din Cluj. S-au înscris 67 de firme!
Baza militară de la Câmpia Turzii se modernizează cu 1,3 miliarde de lei | Foto: Adrian Virusu

67 de agenți economici sunt înscriși pentru programul de modernizare cu 274 de milioane de euro a Unității Militare Câmpia Turzii, care găzduiește o bază aeriană NATO.

Proiectul de 1,37 de miliarde de lei, pentru reali­zarea infrastructurii în cadrul unității, a intrat pe radarul companiilor de construcţii. 67 de companii s-au înscris la licitaţie pentru a realiza proiectul care ar urma să fie gata în cinci ani de la data alegerii câştigătorului. Procedura de selecţie este însă secretă, potrivit ZF.

„Procedura realizare infrastructură - zonă operaţională - în Cazarma 1833 Câmpia Turzii se desfăşoară prin licitaţie restrânsă în baza ordonanței de urgență a guvernului nr. 114/2011, proiectul fiind clasificat ca secret de serviciu. Până la stabilirea câştigătorului, toate documentele şi informaţiile privind deciziile din cadrul procedurii sunt exceptate de la publicare.

După desemnarea câştigă­torului, urmează semnarea contractului şi demararea realizării investiţiei, care se desfăşoară pe o perioadă de cinci ani“, au transmis re­prezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MAN). Contractul presupune lucrări de proiectare şi de executare. După sta­bilirea câştigătorului, toate informaţiile ar urma să fie publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP). Pro­cedura este de tip licitaţie restrânsă.

Instituţia nu a răspuns dacă s-a desfăşurat o preselecţie a companiilor participante şi câte companii s-au calificat în această preselecţie. Potrivit datelor de pe SICAP, valoarea estimată totală a con­tractului iniţial, faza I, pentru care exista buget în anul 2020, este de 564 de milioane de lei, fără TVA. Autoritatea contractantă va opta pentru achiziţia ulterioară de lucrări de construcţii similare până la valoarea de 1,3 miliarde de lei, fără TVA. Sursa de finanţare o reprezintă fondurile bugetare.

Printre condiţiile de participare la licitaţie se numără o medie a cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 2 milioane de lei, experienţă în proiecte de construcţii similare (supuse acţiunii explozibililor), obţinerea avizului de securitate pentru acces la informaţii clasificate ca secret de serviciu. Ofertele sau cererile de parti­cipare au fost depuse până în iulie 2020. În cursă s-au înscris, printre altele, companiile Strabag, Danya Cebus Rom, Leviatan Design, Intrakat, Concelex.

Un document disponibil pe site-ul MAN arată că obiectivul va cuprinde lucrări de construire clădiri, construcţii cu insta­laţiile aferente, amenajări militare cu rol de protecţie (baricade, biute), împre­j­muiri, drumuri şi platforme, refaceri, devieri şi configurări de reţele de apă, canalizare, termice, gaz, refacere şi redimensionare de branşamente după caz, redimensionare post de reglare-măsurare gaze naturale.

Numărul mare de companii care s-au înscris la această licitaţie este o situaţie excepţională, în condiţiile în care, de regulă, pentru proiectele de construcţii nu sunt mulţi participanţi la astfel de licitaţii. La Câmpia Turzii există o bază aeriană care funcţionează ca punct central al exerciţiilor aeriene din cadrul NATO.

Baza ar putea deveni, odată cu această dezvoltare, un nod strategic pentru operaţiunile forţelor aeriene ale armatei americane în Sud-Estul Europei. Baza a fost fondată pe 1 iunie 2002, în urma unui program de reorganizare a Armatei Române şi a devenit una dintre cele mai bune ale Forţelor Aeriene.

Comenteaza