Intermediarul din cazul “Valiza” de la Cluj, afacere de 27 de milioane de euro cu IKEA

Intermediarul din cazul “Valiza” de la Cluj, afacere de 27 de milioane de euro cu IKEA
Teia Sponte a intrat în topul milionarilor din România | Foto: GSP

Teia Sponte, apropiat al lui George Becali, pregătește o tranzacție cu sute de apartamente după vânzarea unui fost teren al Ministerului Agriculturii către grupul suedez IKEA.  

Sponte, fost vicepreședinte al clubului Steaua, pregătește un proiect rezidențial cu 12 blocuri pe un teren pe care funcționa un depozit al fostei fabrici Marmura, lângă fosta Bază Nautică Străulești, zonă în care au fost tranzacționate o terenuri valoroase în ultimii ani. Cel mai probabil, terenul va fi vândut, conform Profit.

Industriala Mogoșoaia (fosta întreprindere agricolă de stat) a fost privatizată în 2000, majoritatea acțiunilor firmei fiind cumpărate de Asociația Salariaților. Ca fost angajat, Sponte a reușit în câțiva ani să dobândească controlul asupra firmei, care în 2004 a fost împroprietărită de Ministerul Agriculturii (MA) cu mai multe terenuri valoroase. Pe un teren a funcționat un depozit al Marmura București, fabrica fiind cumpărată de sud-africanii de la Prime Kapital, care fac în loc un ansamblu rezidențial cu 458 de apartamente.

Proprietatea lui Sponte mai este mărginită de fostul Ștrand Străulești, unde firma acestuia propune un ansamblu rezidențial cu 12 imobile și sute de locuințe. Acum trei ani, un alt teren primit de firma lui Sponte de la MA, aproape de lacul Grivița, a fost cumpărat cu 27 milioane de euro de divizia imobiliară a IKEA. Afacerea l-a propulsat pe Sponte direct în rândul milionarilor.

Sponte a fost timp de nouă ani, până în 2012, vicepreședinte în Consiliul de Administrație al Steaua București. El a fost implicat în celebrul dosar “Valiza”, fiind cel care, în 2008, a fost trimis de patronul Stelei la Cluj, cu geanta în care se găseau 1,7 milioane de euro pentru ca “U” Cluj să nu piardă meciul cu CFR Cluj. Sponte a fost condamnat în acest caz la doi ani cu suspendare.

Comenteaza