Intersecţia din Cluj pe care se „bat" case, blocuri şi turnuri

Intersecţia din Cluj pe care se „bat
O companie din Satu-Mare, implicată deja în dezvoltarea unui ansamblu imobiliar la Cluj, a lansat proiectul unui alt complex, cu imobile de 4-7 etaje, în zona Ploieşti-Constanţa.

Doi dintre vecinii din casele cu două niveluri din zonă, nemulţumiţi de perspectiva apariţiei noului ansamblu, au venit cu plângeri în şedinţa Comisiei de Urbanism, la prezentarea proiectului. La rândul lor, reprezentanţii investitorului de la Florisal au explicat că propunerea se încadrează în reglementările noului Plan Urbanistic General al oraşului şi că schimbarea destinaţiei actuale a terenului - de mică producţie - într-una de servicii şi locuinţe este chiar în avantajul zonei. Mai mult, chiar peste drum de viitorul ansamblu de birouri şi apartamente al Florisal, administraţia locală a aprobat deja un turn de 12 etaje.

Compania Florisal, operator în domeniul salubrităţii, a solicitat în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din această săptămână avizul pentru Planul Urbanistic Zonal şi cel de Detaliu care vizează construirea unui ansamblu de birouri, comerţ şi locuinţe colective, pe str. Constanţa nr. 12-14-16. Proiectul propus are la dispoziţie un teren de 3.600 mp, o "insulă" A 4 (teren destinat unor funcţiuni industriale) în actualul PUG. Conform arhitecţilor, este vorba despre o curte interioară, unde sunt service-uri şi mică producţie, pe care beneficiarul o vrea transformată în suprafaţă destinată serviciilor şi locuinţelor, în conformitate cu prevederile noului PUG. Conform sugestiilor membrilor CTATU din şedinţa în care s-a decis oportunitatea schimbării destinaţiei, beneficiarul cedează 100 mp pentru sistematizarea străzii Constanţa şi lărgirea trotuarului. Ansamblul propus ar avea imobile de 4-7 etaje, cu nivelurile superioare retrase, cu două corpuri de locuinţe şi unul de birouri. În total, complexul deservit de 144 de locuri de parcare, ar avea comerţ şi servicii la parter pe 600 mp, birouri de 4.800 mp şi 91 de apartamente, spaţii verzi pe 645 mp şi un loc de joacă. "Suntem cu două niveluri în plus faţă de corpurile de locuinţe vecine (care au parter, etaj şi pod înalt), suntem în limita legislaţiei. Peste drum s-a autorizat un imobil de 12 etaje", a precizat arhitectul Claudiu Botea, cel care a susţinut documentaţia.

Cu toate că membrii comisiei nu au ridicat mari obiecţii, ci au făcut doar propuneri legate de lărgirea străzii Ploieşti şi corelarea regimului de înălţime al clădirilor cu dimensiunea arterei de circulaţie, vecinii din zonă prezenţi la şedinţă s-au declarat nemulţumiţi de "blocul uriaş" care ar apărea lângă ei. "Eu locuiesc la apartamentul 1 pe strada Constanţa, nr 10 şi vreau să atrag atenţia că zidul acestei noi clădiri se lipeşte de zidul nostru. Ei îi zic "calcan", fiindcă nu există ferestre aici, eu îi zic zid. Noi avem o construcţie cu parter şi etaj (plus pod înalt). Ei lipesc un bloc (de 4 etaje, n.red.) lângă noi. Apoi, liftul va fi lipit de zidul de lângă noi, ceea ce va crea foarte mult zgomot", a susţinut una dintre locaterele din clădirea de la nr. 10 de pe str. Constanţa. "Casa scării nu este lângă dvs; va exista un apartament între lift şi zid, astfel încât lipită de locuinţa dvs va fi tot o locuinţă. Acum acolo sunt ateliere. În schimb, potrivit proiectului, toată curtea noului ansamblu ar fi spre curtea dvs. Adică spre curtea dvs veţi vedea o curte", a explicat Botea. Arhitecţii membri CTATU au susţinut şi ei că propunerea Florisal e în limita regulilor de construire din zonă. "Aşa este construită toată strada Constanţa", a intervenit arhitectul Şerban Ţigănaş. "Există mai multe reguli de construire. În acest caz regula e "casă lângă casă". Dacă dvs aţi fi avut casa distanţată de limita de proprietate, şi imobilul nou ar fi trebuit să păstreze distanţa. Funcţiunea propusă lângă clădirea dvs este aceeaşi - de locuinţe", a completat Adrian Iancu, membru CTATU. "Regula e casă lângă casă, aici se propune bloc lângă casă. Noi vom deschide proces", a replicat vecina de la nr.10.

Un alt vecin, de pe strada Constanţa, de la nr. 15, a venit cu alte nemulţumiri, în numele a mai multor locatari. "Edificarea acestui imobil cu regim de înălţime S+P+5E+2R ne va afecta condiţiile de trai, apariţia acestui mastodont este, în opinia noastră, o agresiune urbanistică. În plus, proiectul a fost afişat doar două ore, apoi cineva l-a luat. Cerem să se reafişeze proeictul pentru că lumea e în necunoştinţă de cauză", a cerut locatarul. "Ei sunt vizavi, pentru aceşti locatari nu are cum să se pună problema afectării calităţii vieţii. În plus, există şi vecini care ne-au spus deja că sunt de acord cu proiectul nostru", a susţinut Botea. În ceea ce priveşte apariţia şi dispariţia planşelor, arhitecţii şi reprezentanţii Direcţiei de Urbanism au explicat la rândul lor că proiectul a fost afişat de două ori şi că acesta este disponibil pentru consultare şi la Primărie. Proiectul a fost însă amânat pentru şedinţa următoate a CTATU, pentru a da ocazia vecininilor să consulte documentaţia şi să vină cu observaţii, a decis în final comisia, prin vocea primarului Emil Boc, cel care conduce şedinţele.

Zona din spatele Pieţei Mihai Viteazu, cea a Pieţei Abator şi cea a fostei fabrici Flacăra, a străzilor Constanţa-Ploieşti se numără printre cele care au „primit" în anii de vârf imobiliar proiecte de turnuri de 20-22 de etaje. Proiectul Riverfront din Piaţa Abator, cel al companiei germane LBBW (fosta fabrică Flacăra), turnul de 12 etaje Europa Business Center (vecin Florisal) au primit avize în anii trecuţi. Niciunul dintre aceste proiecte nu s-a concretizat în teren. Noul PUG prevede aceste suprafeţe ca zone mixte, tot cu indici favorabili, dar cu un regim de înălţime mediu: până la şapte etaje. Compania Drusal, parte a aceluiaşi grup de firme cu Florisal, are în plin şantier, cu termen de finalizare stabilit pe final de an, un complex de comerţ, servicii şi locuinţe (90 de apartamente) al Drusal, pe Calea Dorobanţilor.

 

Comenteaza