Întreruperile de curent din zona Clujului au scăzut cu 33%

Întreruperile de curent din zona Clujului au scăzut cu 33%

Perioadele neplanificate de pauză în furnizarea energiei electrice în regiunea Clujului s-au redus în medie de la 370 la 246 de minute pentru un consumator racordat la sistemul de distribuție. Enel (Italia) stă cel mai bine pe plan național, iar CEZ (Cehia), cel mai prost. 

Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2017, de 407 de minute, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Această valoare este cu 70 de minute mai mică decât cea de anul trecut, însă indicatorul este încă mare faţă de cel din statele dezvoltate, conform Economica.net.

Unul dintre cei mai relevanţi indicatori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este System Average Interruption Duration Index (SAIDI): durata medie a întreruperilor în reţea pentru un utilizator, ce reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.

Indicatorul se referă atât la întreruperile planificate de operatorul reţelei de distribuţie, cât şi la cele neplanificate şi se calculează şi pentru mediul urban şi rural. În medie, la nivel național, SAIDI cumulat a fost, în 2017, de 407 minute (opriri planificate şi accidentale), adică şase ore şi 47 de minute. Este o scădere semnificativă, la nivel național, cu 70 de minute, faţă de cele 477 de minute raportate de ANRE pentru 2017.

“Se constată o ușoară îmbunătățire a indicatorilor de continuitate în 2018 față de anul precedent însă diferența dintre frecvența întreruperilor neplanificate și frecvența întreruperilor planificate este mare și durata medie a întreruperilor neplanificate este mai mare decât durata medie a întreruperilor planificate.

Această situație reflectă faptul că volumul și durata întreruperilor accidentale sunt mari, fapt ce trebuie investigat pentru identificarea cauzelor și a măsurilor necesare pentru corectare. Se remarcă o tendință cvasigenerală de scădere a frecvenței întreruperilor neplanificate (excepție făcând SDEE Muntenia Nord și, într-o oarecare măsură SDEE Transilvania Nord și E-Distribuție Dobrogea), precum și a duratei medii a întreruperilor neplanificate”, arată raportul ANRE.

SDFEE sunt societăți cu capital de stat, iar celelalte sunt companii private din Germania - E.ON, Italia - Enel și Cehia - CEZ. Electrica Transilvania Nord acoperă județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

ÎNTRERUPERI NEPLANIFICATE
(medie 2018 / 2017)

- E-Distribuţie Muntenia (Enel): 138 min. 145 min. -4,8%
- E-Distribuţie Dobrogea (Enel): 188 min. 185 min. +1,6%
- SDFEE Muntenia Nord (Electrica): 207 min. 323 min. -36%
- E-Distribuţie Banat (Enel): 214 min. 259 min. -17,3%
- SDFEE Transilvania Nord (Electrica): 246 min. 370 min. -33%
- SDFEE Transivania Sud (Electrica): 250 min. 300 min. -16%.
- Delgaz Grid (E.ON): 254 min. 320 min. -20%
- Distribuţie Energie Oltenia (CEZ): 265 min. 301 min. -12%

Sursa: ANRE

Comenteaza