Investiția medie a unui român în Banca Transilvania: 16.000 de euro

Investiția medie a unui român în Banca Transilvania: 16.000 de euro

O cincime din Banca Transilvania (BT) Cluj, cea mai mare societate bancară din România, este controlată în mod direct de 30.600 de români. Investiţia medie se ridică la 76.200 de lei.

Un român care este acţionar direct la BT, adică a investit prin intermediul plasamentului la Bursa de Valori  Bucureşti (BVB) şi nu prin intermediul fondurilor pilon II de pensii private, are o investiţie medie de 76.200 de lei la cea mai mare bancă din România, potrivit calculelor realizate de ZF.

BT are 30.630 de acţionari români persoane fizice care deţin 1 miliard de acţiuni, echivalentul a 21% din capitalul social, ceea ce înseamnă în medie 33.100 de acţiuni pe portofoliu. Prin urmare, pe baza ultimelor preţurilor curente de tranzacţionare, de 2,3 lei / acţiune, rezultă că investiţia media unui român la cea mai mare bancă din România, prin intermediul BVB, este de 76.200 de lei.

VEZI Grupul BT are un profit de 1 miliard

Activele grupului BT s-au apropiat în primul semestru al anului de 20 de miliarde de euro, profitul net la nivel de grup fiind în jur de 1 miliard de lei. BT are 64% capital românesc, 30.000 de acționari direcți persoane fizice și 7 milioane de acționari indirecți prin intermediul fondurilor de pensii, conform raportului pe semestrul I.

În perioada ianuarie – iunie BT a acordat 100.000 de împrumuturi companiilor şi persoanelor fizice. Creditele acordate companiilor sunt de 4,7 miliarde de lei. Activele grupului au ajuns la 81,6 miliarde de lei, creditele au crescut până la 39,3 miliarde, iar depozitele clienţilor, la 67,4 miliarde lei, din care 47,2 miliarde economiile persoanelor fizice, iar 20,2 miliarde, ale persoanelor juridice.

Profitul net consolidat al grupului financiar este de 942 de milioane de lei, din care cel al băncii de 848 de milioane, ca rezultat al eficientizării şi consolidării business-ului. Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu 94 de milioane de lei la profitabilitatea grupului. Eficienţa operaţională este de 45,87%.

Banca din Cluj deține primul loc pe țară ca nivel al activelor, urmată de Banca Comercială Română (deținută de Erste Bank - Austria) și de Banca Română pentru Dezvoltare (controlată de Groupe Societe Generale - Franța).

Comenteaza