Investiţiile noului an. Cine şi unde le face

Investiţiile noului an. Cine şi unde le face
Jumătate din cele 500 de investiţii identificate în judeţ anul trecut trec cu şantierele în 2014, potrivit datelor centralizate pentru ZIUA de CLUJ de compania de consultanţă IBC Focus.

Cele mai multe investiţii realizate în a doua jumătate a anului trecut au fost concentrate în zona municipiul Cluj-Napoca, dar şi comuna Floreşti sau zona Dej au atras proiecte, cu procente mult mai mici faţă de centrul economic al judeţului.

„Din cele aproape 500 de investiţii identificate pe raza judeţului Cluj pe parcursul ultimei jumătăţi din 2013 am notat că 54% din aceste investiţii erau în fază de construcţie spre amenajare, şantiere care ar urma să fie finalizate pe parcursul lui 2014, unele chiar şi în intervalul 2015-2016. Restul de 46% reprezintă proiecte aflate în proiectare, în pregătire, şantiere ce ar urma să fie demarate de-a lungului anului curent", a precizat Victor Ignat, project and content manager IBC Focus, companie ce monitorizează şantierele de construcţii la nivel naţional. "În pregătire anul trecut am identificat un număr important de proiecte pe segmentul clădirilor rezidenţiale private, dar şi din categoria investiţiilor de tip hotel şi relaxare care ar urma să fie subiectul unor deschideri de şantiere în 2014", a completat Ignat.

Printre cele mai importante proiecte aflate în execuţie pe parcursul lui 2013 şi care continuă în acest an se numără noul imobil de birouri construit de Iulius Group în vecinătatea lacului din Gheorgheni, United Business Center Tower (o clădire de 10 etaje cu termen de livrare în 2014), dar şi complexul The Office. Prima etapă din cadrul centrului de birouri care se ridică pe fosta platformă Tricotaje Someşul va fi finalizată în această primăvară (19.000 mp). Tot pe segmentul de birouri, urmează să înceapă lucrările pentru o nouă etapă din proiectul Liberty Technogy Park de pe str. Gării şi să continue construcţia şi pe şantierul fostei fabrici Feleacul pentru Cluj Business Center (CBC). „Reluăm lucrările imediat ce rezolvăm finanţarea, ceea ce estimăm să se întâmple în februarie. Aşa că şantierul ar trebui să reînceapă în martie", a spus Călin Buzoianu, directorul Felinvest, dezvoltatorul CBC.

Proiecte pe segmentul rezidenţial sunt un ansamblu de şapte blocuri cu patru etaje pe str. Fabricii (firma SPUT) şi al doilea bloc din cadrul ansamblului Viva City, dezvoltat de spaniolii de la Herce lângă complexul comercial din Gheorgheni. „Au început săpăturile la fundaţie, lucrările se reiau în acest început de an, urmează să stabilim şi politica de preţuri pentru vânzarea apartamentelor", a menţionat Iulia Marica, responsabilă de vânzări pentru Herce. Depozitul logistic al germanilor de la Karl Heinz Dietrich din parcul industrial Tetarom III de la Jucu şi noul centru de cercetare dezvoltare al Terapia Ranbaxy se află pe lista de şantiere 2014. „Investiţiile bugetate în 2014 sunt de 5,5 milioane de euro în centrul de cercetare dezvoltare şi încă 1 milion de euro pentru diverse alte modernizări, în laboratoare, producţie, IT", a declarat Dragoş Damian, director general al Terapia Ranbaxy.

În acest an vor fi executate investiţii în ansambluri de case şi în sectorul producţiei: extinderea fabricii Trelleborg Automotive din parcul industrial privat din Dej, Arc Parc, dar şi, potrivit IBC Focus, o fabrică de subansambluri auto în zona industrială Reif din Câmpia Turzii, pentru Cikautxo Rubber& Plastic. În 2014 sunt preconizate lucrări pentru reabilitarea Bisericii Reformate de pe str. M. Kogălniceanu, reluarea - după o serie de procese şi blocaje - a construirii sălii multifuncţionale de sport din vecinătatea stadionului Cluj Arena sau centrul de sprijinire a afacerilor TEAM (beneficiar Primăria municipiului) pe Str. Oaşului.

Cele mai multe investiţii aflate în faza de execuţie din a doua jumătate a anului trecut fac referire la proiecte rezidenţiale, de construcţii sociale şi de comunitate, dar şi la proiecte industriale. Potrivit IBC Focus, cele mai multe investiţii realizate în această perioadă au fost concentrate în municipiul Cluj-Napoca (55% din total), comuna Floreşti (5%) şi municipiile Dej(4%), Turda (2%), Câmpia Turzii (2%), Gherla (2%) şi comuna Feleacu (2%). Alte 70 de comune şi aşezări din judeţ au strâns restul de 136 (27%) de investiţii înregistrate pe raza Clujului.

Comenteaza