Producător pentru industria aerospațială în zona Turda. Teconnex a dat Mureșul pe Cluj

Producător pentru industria aerospațială în zona Turda. Teconnex a dat Mureșul pe Cluj
Teconnex va crea la Turda o uzină de componente auto cu 400 de angajați | Foto: Bdaily

Producătorul britanic de componente pentru industria auto, aerospațială și industrială Teconnex s-a instalat la Cluj prin închirierea a 8.575 mp într-un parc industrial ce va găzdui 5.000 de angajați.

Teleconnex, membră a grupului Hexadex, a semnat actele pentru înființarea unei firme în județul Cluj, după ce în primăvară a închiriat un depozit în Tureni. Britanicii au tatonat piața din România timp de doi ani, venind mai întâi în județul Mureș, în 2016, când au discutat cu președintele Consiliului Județean, Peter Ferencz, și i-au dat speranțe că vor construi o fabrică de echipamente auto în Parcul Industrial Mureș, cu 150 de angajați, 

Totuși, în 2017 au venit în vizită la Primăria Turda, avansând ideea unei hale în Parcul Industrial Arieș (PIA), cu 400 de angajați, potrivit Profit.ro. “M-am întâlnit cu reprezentanții Teconnex, lider important în producția de elemente auto. Vor construi până la sfârşitul anului o hală în PIA din Turda, în urma acestei investiții urmând să se creeze, treptat, peste 400 de noi locuri de muncă”, a transmis primarul Cristian Matei.

PIA este o investiție a fondului Europa Capital Emerging Europe (ECEE). „Ne concentrăm pe generarea de investiții importante la Turda, dar și pe facilitarea mijloacelor necesare pentru generarea de oportunități de muncă pentru locuitorii din Turda”, a spus Erik Gustafson, Head of Asset Management for ECEE. Prima fază a fost finalizată în 2016, cu o investiție de 4 milioane de euro, ce include utilități și infrastructură terestră.

Parcul se întinde pe 54 ha, ceea ce înseamnă, la finalizarea proiectului, 225.000 mp de facilități industriale și logistice. La un grad de ocupare complet, PIA poate genera 5.000 de noi locuri de muncă. ECEE este un fond de investiții imobiliare axat pe piețele europene. Managerii săi au creat şapte fonduri imobiliare și au realizat 90 de tranzacții în 18 țări, însumând 9 miliarde de euro.

ECEE face parte din Rockeffeler Group International, o filială a Mitsubishi Estate. Fondul este prezent pe piața imobiliară din România din 2007, unde a investit 50 de milioane de euro în sectoarele industrial și rezidențial. În Bucureşti, prin ECEE s-au construit 225 de apartamente noi, alte 700 de unități fiind estimate până în 2018.

Comenteaza