Investitorii în energie au blocat e-mailurile Ministerului Economiei. Marea șansă a Clujului

Investitorii în energie au blocat e-mailurile Ministerului Economiei. Marea șansă a Clujului

Marile companii de termoficare din județul Cluj vor putea să obțină până la 500 de milioane de euro pentru restructurare cu noi tehnologii și aportul regenerabilelor, susține secretarul de stat Niculae Gavrileț.

“Fondul de Modernizare a fost luat cu asalt. S-au blocat căsuțele de e-mail ale ministerului. Am fost obligați să prelungim cu câteva zile termenul. Au fost depuse peste 700 de proiecte, din toate domeniile. Cererile de finanțare au fost cuprinse între 100.000 și 500 de milioane de euro, iar majoritatea investitorilor au solicitat o finanțare de 100% a proiectului”, a declarat Niculae Havrileț, conform Economica.net.

70% din resursele care vor fi puse la dispoziția României prin acest fond vor merge către proiecte care au legătură cu zona de regenerabile. “Au venit și operatorii de rețele cu proiecte importante, au venit și investitori noi, interesul a fost foarte mare.

Este prima dată când fonduri europene de o asemenea anvergură sunt direcţionate către rezolvarea problemelor legate de încălzirea urbană. Va fi o șansă pentru marile companii de termoficare din capitală, Iași, Timișoara, Cluj de restructurare, cu noi tehnologii și cu aportul regenerabilelor”, a spus Havrileț.

Pentru Fondul de Modernizare, România se așteaptă la 6,7 miliarde de euro pentru perioada până în 2030. Fondurile provin din vânzarea certificatelor de CO2 de către Comisia Europeană și vor fi alocate celor 10 țări membre pe baza proiectelor înaintate către Banca Europeană de Investiții.

Comenteaza