Investitorii străini ocolesc centrul Clujului

Investitorii străini ocolesc centrul Clujului
Planurile pentru unitatea cu produse de brutărie şi patiserie ale fracezilor de la Paul au fost abandonate, C&A a optat pentru prezenţa în mall, iar Turabo e “Închis. În renovare”.
Preţurile de 30-45 euro/mp solicitate de proprietari, lipsa clienţilor şi plecarea marilor retaileri îi fac pe potenţialii investitori să renunţe sau să îşi amâne planurile pentru zona ultracentrală a municipiului Cluj-Napoca.

De câteva săptămâni, vitrina fostei cafenele Turabo din Piaţa Unirii a fost acoperită cu hârtie albă. Cafeneaua s-a închis în plin sezon estival, când terasele de pe axa vecină, Diesel – Vertigo, au fost instalate şi îşi aşteaptă clienţii de vară. În schimb, lângă terasa Diesel a apărut un fast-food. Pe strada Napoca s-a mai deschis un magazin chinezesc, la câteva luni distanţă de Hong Kong, de pe Bulevardul Eroilor. Cel de pe Napoca este camuflat deocamdată de instalaţiile de şantier amenajate pentru reabilitarea imobilului de la nr. 16, clădire construită în 1914. Asociaţia Culturală Minerva a început lucrul la proiectul de reabilitare a imobilului care va adăposti redacţia ziarului Szabadsag, un spaţiu alocat unei biblioteci digitale de apariţii de presă din Cluj şi o cafenea.

Unitatea de 300 mp de unde s-a retras Kenvelo în urmă cu un an a fost parţial închiriată. Pe o treime din spaţi funcţionează o unitate La Majole, ce comercializează îmbrăcăminte second hand, transferată de pe str. Iuliu Maniu. Aceeaşi mişcare a făcut-o şi lanţul Librarium, care şi-a redeschis librăria Book Corner pe pietonala Eroilor. Conform planurilor anunţate, librăria va fi dispusă în final pe trei niveluri, parter, etaj şi mansardă, suprafaţa ocupată fiind de 350 mp. În apropierea cinematografului Victoria, un spaţiu unde funcţiona un magazin alimentar urma să fie ocupat de o unitate în franciză a francezilor de la Paul, companie specializată în “pain au chocolat”, croissante, prăjituri, pâini şi sendvişuri.

Potrivit Mix Imobiliare, agenţie care a gestionat procesul de închiriere, noua patiserie trebuia să ocupe spaţiul de 198 mp. Acum câteva săptămâni contractul a fost reziliat. “Investitorii au renunţat la proiect”, a spus Ovidiu Motioc, consilier în cadrul agenţiei. “Din păcate, nu sunt noutăţi în ultimele luni privind companii noi care să se instaleze în centrul oraşului. Au mai apărut nişte spaţii. Potenţialii clienţi care caută se plâng însă că preţurile de închiriere sunt foarte sus în zona ultracentrală a Clujului, chiar mai sus decât în Bucureşti în unele cazuri”, a menţionat Motioc. Potrivit datelor Mix Imobiliare, preţurile ajung la 40-45 euro/mp pentru spaţiile bune şi bine amplasate şi scad sub 30 euro/mp pentru închirierea altora.

Cu toate că în faza analizelor de piaţă reprezentanţii C&A au luat în calcul atât spaţii în centrul oraşului, cât şi în centre comerciale, decizia privind instalarea magazinului de la Cluj a fost luată în favoarea Polus Center. Din toamnă, retailerul olandez va ocupa aici 1.550 mp. “Segmentul românesc de afaceri de retail este puternic concentrat pe centre comerciale atractive ca locaţii principale pentru clienţi, pentru cumpărături, întâlniri şi divertisment. Cele mai multe dintre companiile de retail aleg centrele comerciale pentru activităţile de afaceri”, a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Michael Saure, managerul C&A pentru Europa de Sud-Est.

“Nu aş putea să dau o dată pentru demararea proiectului, cu toate că eram hotărâţi să îl realizăm. Centrul arată tot mai trist, a scăzut foarte mult. Am văzut totuşi că zona Pieţei Muzeului prinde. Vom mai vedea”, spune Septimiu Pop, unul dintre iniţiatorii proiectului din zona ruinelor din apropierea străzii Victor Deleu. Conform proiectului, imobilul va conţine o galerie de artă, o cafenea şi un hotel de 29 de camere, iar situl arheologic ar fi vizibil pentru public.

Se mută Bistro Vechio


Bistro Vechio, de pe strada Ion Raţiu, se mută în spaţiul fostei berării Gambrinus. “Fostul spaţiu, de 110 mp, era prea mic şi nu puteam ţine concerte sau spectacole. Spaţiul în care vrem să deschidem are 400 mp”, a explicat administratorul Vlad Tarniţa. Suma investită este “de ordinul zecilor de mii de euro”. “Va fi un local bazat pe evenimente culturale”, a spus acesta. Bistro Vechio ar urma să fie deschis în 15 septembrie.


Comenteaza