Iohannis a promulgat legea privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze

Iohannis a promulgat legea privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei ”Delta Dunării”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

”Plafonarea preţurilor se va aplica la toţi consumatorii casnici, spitale publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice şi private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creşe, organizaţii neguvernamentale, unităţile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 şi furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale”, a transmis, vinri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.  
Acesta explică faptul că, pe lângă preţul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia şi de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh. 

 
 
Cantităţile de energie pentru care se acordă compensaţie: 
- 300 kwh/lună - 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022) 
- echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022) 
Ministrul a precizat, de asemenea, că se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%. 
ŞTIRE INIŢIALĂ: Prin actul normativ adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, vor beneficia de această facilitate de plafonare a facturilor, pe lângă consumatorii casnici, şi spitalele şcolile, grădiniţele, cabinetelor medicilor de familie, organizaţiior neguvernamentale, bisericilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii. Prevederile ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

Potrivit legii promulgate, pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 se stabileşte o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru următoarele categorii de clienţi finali:

a) clienţii casnici;

b) întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;

c) microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;

d) spitale publice şi private;

e) organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult;

f) furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.

Schema de sprijin cuprinde, pentru clienţii casnici, acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale. 

De asemenea, este prevăzută exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din reţea, tariful de distribuţie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum şi de la plata certificatelor verzi, contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi accizei şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuţie şi accizei.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza