Iohannis cere soluţii: Luna iunie, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Ce vedem acum e consecinţa schimbărilor climatice

Iohannis cere soluţii: Luna iunie, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Ce vedem acum e consecinţa schimbărilor climatice

Iohannis a cerut soluţii în cazul inundaţiilor severe din ultimele ore, rezultat în opinia sa al schimbărilor climatice şi al ignorării lor.

„Este tragic că aceste fenomene meteorologice au dus la pierderi de vieţi omeneşti. Aceste fenomene se repetă periodic, aşa că ne trebuie soluţii”, a solicitat şeful statului. 

Potrivit lui Iohannis, ceea ce vedem acum este consecinţa „amplificării schimbărilor climatice” şi a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole.

„Odată cu schimbările climatice, apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră”, a menţionat preşedintele, care a spus că luna iunie din acest an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani.

El a sugerat şi câteva soluţii.

„Conservarea fondului forestier şi campanii de împădurire sunt soluţii la îndemână, cu multe efecte benefice pentru mediul înconjurător, a malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundaţiilor. Acel aşa zis pachet Green Deal de fonduri europene vor fi folosite pentru aşa ceva”, a precizat şeful statului.

Trei persoane au murit, după ce au fost luate de viitură, 71 de oameni au fost evacuaţi, iar aproape 400 de case şi 600 de curţi au fost inundate, potrivit unui bilanţ al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restricţionat.

 

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Iohannis făcute în contextul inundaţiilor dezastruoase:

- Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundaţii severe, care au afectat viaţa a mii de români şi au produs pagube însemnate în foarte multe gospodării. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19, avem, iată, şi o altă situaţie gravă, cu consecinţe pe termen lung pentru toţi cei aflaţi în aceste zone sinistrate.

- Avem încă o situaţie gravă, cu consecinţe pe termen lung. Vreau să transmit un mesaj de solidaritate pentru familiile afectate de inundaţii.

- Guvernul va asigura celor afectaţi ce au nevoie în aceste momente grele. Este tragic că aceste fenomene meteorologice au dus la pierderi de vieţi omeneşti. Aceste fenomene se repetă periodic, aşa că ne trebuie soluţii. Ce vedem acum e consecinţă a schimbărilor climatice.

- Luna iunie din acest an a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Este imperativă o schimbare radicală de abordare pentru a răspunde eficient la asemenea situaţii. Câteva diguri nu sunt suficiente. Conservarea fondului forestier şi campanii de împădurire sunt soluţii la îndemână, cu multe efecte benefice pentru mediul înconjurător, a malurilor cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundaţiilor. Acel aşa zis pachet Green Deal de fonduri europene vor fi folosite pentru aşa ceva. 

- Această schimbare de mentalitate trebuie să aibă loc acum, având în vedere că sunt oameni afectaţi de inundaţii iar şi iar. E nevoie de sprijin din partea tuturor, mai ales în zonele sinistrate, şi recomand că cei afectaţi de inundaţii să ajute autorităţile în eforturile de limitare a efectelor acestor fenomene. Va mulţumesc

Etichete
Comenteaza