Ion Sturza a adus o companie din Big Four în proiectul Spherik de la Cluj

Ion Sturza a adus o companie din Big Four în proiectul Spherik de la Cluj
Fostul premier al Moldovei vrea să obțină finanțări pentru start-up-urile din Cluj | Foto: Softlead

Un program de accelerare pentru startup-uri a fost lansat joi de KPMG România și Spherik Accelerator. Acesta ajută companiile de acest tip să găsească resursele potrivite și finanțarea de care au nevoie pentru a se dezvolta. Proiectul se va numi Start-up Growpad.

Participanții vor avea acces la mentori cu experiență, care îi pot ajuta să planifice următorii pași pentru dezvoltarea afacerilor, dar și asistență în a identifica potențiali clienți. Ei vor primi și ajutorul de care au nevoie pentru a găsi și a obține finanțare.

La începutul proiectului va fi agreat un set de obiective, iar scopul este ca până la finalul start-up-urile să fi câștigat cunoștințe importante și acces la potențiali investitori, care le vor plasa într-o poziție mai bună pentru a reuși.

“Există multe idei de startup interesante, în special în sectorul IT, însă multe dintre ele nu reușesc să se ridice, pentru că nu au suficientă experiență practică în zona de a iniția și de a dezvolta o afacere. Aceștia vor beneficia și de experiența echipei Spherik Accelerator, în lucrul cu startup-uri pentru a le ajuta să-și transforme ideile în realitate”, susține Rene Schob, asociat în KPMG România.

“Cea mai mare provocare pentru un start-up aflat la început de drum este înțelegerea pieței și identificarea potențialilor clienți. Prin combinarea experienței noastre de a ajuta start-up-urile aflate în stadii incipiente de dezvoltare, cu expertiza KPMG în a oferi ajutor pentru dezvoltarea afacerilor, putem oferi un produs unic, care vine în sprijinul antreprenorilor români”, a menționat Diana Rusu, director executiv al Spherik Accelerator.

Startup-urile interesate de a face parte din programul Startup Growpad trebuie să se înscrie până în 3 iunie. Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, proprietarul Liberty Technology Park Cluj, ce include centrul de antreprenoriat Spherik Accelerator, a lansat un fond de investiții de 20 milioane de euro, dedicat afacerilor IT în stadiul de start-up.

Ținta Fribourg Digital o reprezintă companiile inovatoare la început de drum, ce au nevoie de susținere, dar demonstrează că au atras utilizatori sau că există piață pentru produsele lor. Fribourg investește între 20.000 și 250.000 de euro într-o primă rundă de finanțare. “Ne dorim să fim un investitor strategic, nu doar financiar, cu implicare maximă în companiile finanțate. Acesta va fi diferențiatorul nostru în piața investițională”, a declarat Ion Sturza.

Componentele Big Four, grupul celor mai mari companii mondiale de audit și consultanță fiscală, sunt KPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young (EY) și Deloitte Touche Tohmatsu. Trei dintre companiile din Big Four au sediile în Marea Britanie, iar una, în Olanda. Veniturile totale ale acestora în anul fiscal 2017 se ridicau la 130 de miliarde de dolari.  

Comenteaza