Ionuț Morar, CEO BT Leasing: „45% din autoturismele finanțate de noi în acest an sunt din categoria electrice sau hibride”

Ionuț Morar, CEO BT Leasing: „45% din autoturismele finanțate de noi în acest an sunt din categoria electrice sau hibride”

Ionuț Morar, Director General BT Leasing, a vorbit despre activitatea de leasing din cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, din acest an.

Ionuț Morar, Director General BT Leasing, interviul acordat Pieței Financiare cu privire la activitatea de leasing din cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania, din acest an:

Într-o periodă „provocatoare”, după cum definește conducerea Grupului BT anul 2023, rezultatele din primele șase luni ale anului pentru grupul din faceți parte sunt considerate pozitive, fiind păstrat ritmul accelerat de creștere a activității operaționale. Aceste considerații sunt valabile și pentru BT Leasing? Dacă da, ce resorturi au stat în spatele acestor rezultate?

BT Leasing a avut un ritm accelerat de creștere a activității operaționale în acest an, pe fondul creșterii organice a business-ului și finalizării integrării Țiriac Leasing și Idea::Leasing, companii achiziționate în trecut de Banca Transilvania. Din ianuarie 2023, Țiriac Leasing a devenit BT Leasing în urma fuziunii, iar din vara acestui an ne-am mărit echipa datorită colegilor de la Idea::Leasing. Acum, tot ce înseamnă finanțări noi de leasing se derulează printr-o singură companie, BT Leasing.

Strategia de consolidarea a business-ului de leasing într-o singură entitate a condus la rezultate excepționale, în primele 6 luni ale acestui an totalul finanțărilor crescând cu 90% față de perioada similară a anului precedent, activele totale au depășit 3,1 miliarde de lei, iar profitul a fost de aproximativ 100 milioane de lei. Peste 95% din portofoliul nostru o reprezintă finanțările către companii, iar apetitul acestora pentru investiții în mașini noi și echipamente s-a păstrat la un nivel ridicat chiar și pe fondul incertitudinilor macro economice legate de războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie sau inflație.

Și pentru BT Leasing, ca pentru întreg grupul BT, o prioritate este în prezent oferirea de produse de finanțare pentru autoturismele electrice și pentru susținerea unor investiții favorabile mediului, care să contribuie la producerea de energie verde, (precum panourile fotovoltaice). Ce ne puteți spune despre finanțările din 2023 în leasing financiar prin BTL în acest domeniu?

Am remarcat, cu bucurie, interesul și adoptarea la o scară din ce în ce mai largă a principiilor ESG în rândul antreprenorilor români, 45% din autoturismele finanțate de noi în acest an fiind din categoria electrice sau hibride. Ne dorim să susținem acest trend prin soluții de leasing personalizate și campanii de preț, întrucât ne-am propus să avem o contribuție semnificativă la tranziția spre o cultură verde.

În ce stadiu se află compania pe care o conduceți în derularea procesului de digitalizare la ora actuală și în promovarea leasingului financiar online în relația cu clienții, știut fiind că Ideea::Leasing juca un rol major în această privință?

Digitalizarea este un proces continuu într-o companie, nu poți spune că l-ai făcut și gata, este încheiat. Apar noi reglementări legale, noi produse, noi modalități de interacțiune cu clientul. Avem o platformă online pentru gestiunea contractului de leasing (MyBTLeasing), care furnizează instant toate detaliile despre facturi și bunurile luate în leasing, iar clienții își pot genera singuri, automat, toate documentele necesare în relația cu diferite autorități (Autorități Vamale, Primărie, Societăți de Asigurări, Poliție etc.), calcule de rambursare anticipată, iar toate solicitările prin aplicație sunt tratate cu prioritate de echipa noastră. Până în prezent s-au generat peste 100.000 astfel de documente, gradul de adopție în rândul clienților fiind de peste 75%.

Lucrăm și la un produs de leasing full-online pentru finanțarea de auto. Este vorba despre un produs standardizat de leasing rapid, care se pretează la o automatizare integrală. Consider că produsele de leasing mai complexe, personalizate în funcție de nevoile clienților vor avea în continuare nevoie de consultanță umană, chiar dacă interacțiunea cu angajatul BT Leasing va fi prin platforme digitale.

Prin tradiție, BTL a acordat în ani o atenție sporită finanțării de echipamente. Cum a mers la finanțare acest important segment de activitate în 2023?

În prima jumătate a anului, zona de finanțări pentru echipamente a crescut frumos pentru că economia crește, iar clienții se dezvoltă. Nevoile lor sunt din ce în ce mai diverse, mai sofisticate, inclusiv în domeniul producției. Ca zone de interes, construcțiile și infrastructura sunt domenii – locomotivă pentru finanțările în leasing datorită programelor și fondurilor accesate de România pentru infrastructură.

BNR a publicat în 2023 Regulamentul nr. 3 privind instituțiile financiare nebancare, prin care sunt introduse reguli mai stricte pentru IFN-uri. Totodată, 2023 este anul trecerii la Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), pentru instituțiile financiare nebancare din țara noastră. Cum comentați impactul acestora la nivel de IFN-uri în general, de BTL în particular?

Regulamentul, intrat deja în vigoare pentru IFN, a modificat mai multe prevederi care țin de funcționarea instituțiilor financiar-nebancare și credem că va ajuta la consolidarea unei politici sănătoase de risc, prin introducerea și în rândul IFN-urilor a unor indicatori specifici mediului financiar bancar - solvabilitate, lichiditate - , anumite cerințe legate capital și modul de calcul a expunerilor.

Pentru BT Leasing, atât noul regulament, cât și trecerea la standarde IFRS, ca principii statutare de contabilitate, nu a avut impact, întrucât noi le-am adoptat ca urmare a apartenenței la grup și liniilor de finanțare primite de la marile instituții financiare internaționale, cum sunt: BERD IFC, FMO etc, cu care colaborăm de mulți ani.

Pentru că ne apropiem de sfârșitul anului, cu siguranță ați stabilit obiectivele de business pentru 2024 și principalele proiecte în care BTL va fi implicată. Pe scurt, care vor fi acestea?

Pentru 2024, prioritatea BT Leasing este consolidarea business-ului pe fondul interesului crescut al companiilor pentru leasing, automatizarea unor fluxuri interne și consolidarea transferului de expertiză respectiv întărirea echipei rezultată în urma achizițiilor din ultimii doi ani.

Comenteaza