Isărescu: “Tensiunile de pe piața financiară internă au fost depășite”

Isărescu: “Tensiunile de pe piața financiară internă au fost depășite”

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) susține că obiectivul imediat al instituției este păstrarea stabilităţii recâștigate și asigurarea lichidităţii necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației, după depășirea, la finele lunii martie, a vârfului tensiunilor generate de criza coronavirusului pe piața financiară internă.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

“În acest scop, BNR a sporit considerabil volumul  operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie - 15 mai la 13 miliarde de lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde).

Amploarea acestor infuzii de lichiditate este reliefată şi de faptul că în februarie BNR a efectuat operaţiuni de absorbţie de lichiditate, media zilnică fiind de 3 miliarde de lei.

După ajustarea descendentă consemnată ca reacție la reducerea de la 2,50 la 2,00% a ratei dobânzii de politică monetară, cotația ROBOR 3M a coborât de la 3,24% (20 martie) la 2,61% (23 martie), iar apoi la 2,44% (15 mai).

În același timp, cursul de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4%), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice.

Pe acest fond, în perioada 1 aprilie-15 mai, Ministerul Finanțelor Publice a lansat cu succes pe piața primară internă a titlurilor de stat a 14 emisiuni, în valoare totală de 11 miliarde de lei, majoritatea fiind consistent suprasubscrise, mai cu seamă cele din prima parte a lunii mai”, a spus Isărescu.

Cotațiile de referință de pe piața secundară a titlurilor de stat și-au accentuat mișcarea descendentă de la debutul lunii aprilie până în prezent, afirmă guvernatorul.

“În cazul maturităților de până la un an, acestea au revenit recent în preajma valorilor prevalente anterior izbucnirii turbulențelor pe piața financiară internațională.

Cele aferente maturității de 10 ani au rămas cu doar 0,5 puncte procentuale deasupra nivelurilor înregistrate în prima decadă a lunii martie, iar în raport cu decembrie 2019, aceste cotaţii au scăzut cu 0,15 puncte procentuale.

Pe segmentul primar al pieței titlurilor de stat avansul randamentelor medii acceptate la cele mai recente licitații față de perioada imediat premergătoare declanșării tensiunilor financiare s-a redus la 0,5 puncte procentuale în cazul titlurilor cu maturitate reziduală de 11 ani (randament de 4,7%) și la 0,25 puncte procentuale în cazul celor pe 5 ani (3,8%).

Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al BNR rămâne asigurarea lichidităţii necesare finanţării cheltuielilor statului şi economiei reale în condiţii de stabilitate relativă a cursului de schimb al leului şi de reducere graduală şi sustenabilă a ratelor de dobândă.

Vom urmări evoluţia situaţiei sanitare şi a măsurilor întreprinse de autorităţi în scopul adoptării deciziilor adecvate. Raportul asupra inflaţiei corespunzător trimestrului I al anului curent va fi dat publicităţii la sfârşitul acestei luni”.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza