Își revine piața birourilor din Cluj. 12.500 mp de spații nou tranzacționate

Își revine piața birourilor din Cluj. 12.500 mp de spații nou tranzacționate

Suprafața de birouri tranzacționată în marile orașe din România a depășit 200.000 mp în primele nouă luni  ale anului, din care cererea nouă reprezintă 40%, restul fiind relocări și renegocieri de contracte, conform consultanților imobiliari de la JLL.

”Piața de birouri din România trece printr-o perioadă plină de provocări, dar cu toate acestea vedem că orașele regionale continuă să fie pe lista companiilor care vor să se extindă local. Previzionăm că această tendință va continua, astfel că pentru următoarele luni vom mai vedea companii care vor închiria spații în orașele regionale, unde găsesc resursele de care au nevoie și, în principal, forța de muncă”, a declarat Mădălina Marinescu, consultant Office Department JLL Romania. 

În Cluj-Napoca au fost închise tranzacții de 12.500 mp, aproape integral reprezentând cerere nouă, în Brașov companiile au închiriat 11.000 mp, 75% fiind cere nouă, în Timișoara cererea netă a reprezentat 30% din total, iar în Iași. 34%.

La nivel de țară, companiile din domeniul computers & high-tech reprezintă 23,3% din piață, iar industria IT&C a închiriat 17,9% din total spațiile tranzacționate în România în primele nouă luni. Sectorul bancar și financiar a generat 16,5% din tranzacții la nivel național.

”În contextul în care se vorbește în această perioadă tot mai mult de reducerea spațiilor de birouri ocupate de către companii, faptul că în trimestrul III cererea a crescut față de trimestrul anterior arată că lucrurile se așază ușor-ușor pe noile fundamente.

Chiriașii încep să își pună în aplicare noile strategii de business, care includ, de asemenea, și spațiile de lucru și modul în care lucrează angajații. Vedem o oportunitate pentru companii de a se muta în clădiri cu caracteristici mai bune și să obțină pachete financiare mai atractive din partea proprietarilor, ceea ce se va traduce prin contracte noi semnate în perioada următoare”, spune Mădălina Marinescu.

Comenteaza