IT-iștii din Cluj dezvoltă un sistem de optimizare a randamentelor pentru investitori

IT-iștii din Cluj dezvoltă un sistem de optimizare a randamentelor pentru investitori

Un startup format la Cluj-Napoca foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a le oferi o alternativă investitorilor în căutare de randamente.

Fondat în 2018, la Toronto (Canada) de analistul de origine indiană Mukul Pal, startup-ul fintech AlphaBlock are un hub de cercetare la Cluj ce dezvoltă soluţii de managementul al investiţiilor bazate pe AI pentru fonduri de acţiuni, de pensii şi hedging, dar şi pentru alte pieţe, conform ZF.

Compania a înfiinţat, în 2005, firma românească Orpheus Capitals (înglobată în AlphaBlock în 2018), foloseşte statistică, matematică, fizică, machine learning şi AI pentru a replica performanţele de anticipare din industria de investiţii în pieţe financiare, dar şi în retail, energie sau securitate cibernetică.

În anii 2000, Pal a sesizat că existau anumite aspecte pe care le putea observa în restul domeniilor, dar pe care piaţa financiară nu le accepta ca fiind prezente. Discuţia principală era despre cât de diferit este sectorul financiar ca metodologie folosită pentru rezolvarea problemelor specifice faţă de altele.

Pal a venit în România în 2004, iar în 2005 a fondat Orpheus, care oferea servicii pentru firme sau persoane fizice din piaţa de capital pe care le gestiona cu metodologiile existente la vremea respectivă.

În 2009-2010, Pal a identificat elemente pe care să le poată corela diferit faţă de ceea ce au făcut ceilalţi înainte şi a realizat că poate să răspundă la întrebarea de anticipare într-un alt fel. În metoda clasică, care este cunoscută ca big data analytics, datele sunt analizate cu scopul de a înţelege motivele pentru care anumite rezultate au fost obţinute plecându-se de la cauzele care pot fi identificate.

Din 2004 până în 2017, Orpheus a dezvoltat activităţi de consultanţă specifice pieţei de capital folosind metodologii clasice până la un punct, după care a început să folosească metodologia nou descoperită, validând-o cu clienţi din Canada, SUA, India, astfel încât conceptul teoretic să poată fi validat în viaţa reală.

„În 2018, pentru că exista nevoia comercializării soluţiei pe nişte pieţe dezvoltate pentru servicii de tipul celor din piaţa de capital, unde deja aveam trei clienţi în Canada şi unul în America, cu care s-a testat produsul din faza Orpheus, direcţia strategică de dezvoltare dădea nevoia de a avea prezenţă cu un birou comercial în America de Nord.

În acelaşi timp, dezvoltarea către blockchain (tehnologia de tip infrastructură digitală care stă în spatele monedelor digitale) şi deschiderea Canadei către blockchain, ne-au determinat să mergem să dezvoltăm partea comercială în Canada”, povesteşte Andrei Nagy, head of European sales al AlphaBlock.

S-au întâlnit acolo în februarie 2018 cu cel mai mare venture capital în zona de inteligenţă artificială, Real Ventures, care ridicase cea mai mare rundă de finanţare de tip seria A pentru un startup din AI, de 135 milioane de dolari. „Când s-au întâlnit cu noi au fost intrigaţi de metoda alternativă propusă şi de performanţele pe care le obţinem cu aceasta şi au făcut o primă investiţie la sfârşitul anului 2018.

Tot ei conduc acum următoarea rundă din poziţia de lead investor, din care ne ajută atât prin contribuţia personală, cât şi prin adăugarea de alţi investitori pentru a închide şi această rundă. Finanţarea s-aăcut la o evaluare de 15 milioane de dolari, fără a fi specificată valoarea investiţiei”, spune Nagy.

Comenteaza