ITM Cluj: Codul Muncii a dublat numărul contractelor de muncă într-o lună VIDEO

ITM Cluj: Codul Muncii a dublat numărul contractelor de muncă într-o lună VIDEO
Record pe piaţa muncii din Cluj: numărul contractelor individuale de muncă încheiate într-o lună a depăşit 11.000 în luna mai, de departe cel mai mare număr din ultimii trei ani, spune inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca.

Potrivit lui Roşca, în 27 mai erau înregistrate în luna respectivă un număr de 11.326 de noi contracte individuale de muncă. "În mai 2010, în întreaga lună erau înregistrate 6.427 de contracte de muncă. Acum sunt cu 80% mai multe", a explicat Roşca. Motivul - noul Cod al Muncii.

Cifra este "un record, pentru că am consultat registrul electronic de evidenţă din 2008 până în prezent. Nu a fost lună în care să se depăşească 9.000 de contracte de muncă", adaugă acesta.

În acest moment în Cluj snut active un număr de 298.853 contracte de muncă în Cluj, faţă de 129.000 contracte de muncă active până acum. "E mai mult decât o dublare a contractelor de muncă active pe piaţa muncii în acest moment", a conchis inspectorul-şef al ITM. Cele mai multe contracte noi au fost înregistrate în construcţii (1.656), comerţul cu ridicata şi amănuntul (1.380), industria prelucrătoare (630), hoteluri şi restaurante (468) - "vorbim şi despre deschiderea teraselor" - tranzacţii  imobiliare (334), transport (460), agricultură (420) şi activităţi administrative (260).

De cealaltă parte, numărul contractelor închise în acest an ajunge la puţin peste 600, o cifră mică, este de părere Roşca. "Este un număr covârşitor mai mic, de peste zece ori, faţă de cel de anul trecut", a explicat acesta. "Asistăm la o revigorare a pieţei muncii, pentru că altfel nu s-ar explica înregistrarea unui număr atât de mare de contracte de muncă", a conchis Roşca.

Comenteaza