ITM Cluj, față în față cu angajați, sindicate și firme din județ. Ce se va discuta la întâlnirile de anul acesta

ITM Cluj, față în față cu angajați, sindicate și firme din județ. Ce se va discuta la întâlnirile de anul acesta

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a anunțat întâlniri cu angajatori, angajați din diferite domenii de activitate precum și cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale și patronale din județ până la finalul acestui an.

„În perioada 01.02.2024 - 31.12.2024, ITM Cluj desfăşoară, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acțiuni de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr.367/2022, privind dialogul social”, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj într-un comunicat.

ITM Cluj, față în față cu angajați, sindicate și firme din județ

Potrivit sursei citate informarea și conștientizarea angajatorilor și angajaților cu privire la prevederile Legii nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, cu accent pe promovarea drepturilor individuale și colective ale angajaților și angajatorilor.

„Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj desfășoară pe parcursul anului 2024 sesiuni de informare/întâlniri cu angajatori, angajați din diferite domenii de activitate precum și cu reprezentanți ai organizațiilor sindicale și patronale în vederea unor discuții consultative și clarificări ale  aspectelor legislative cuprinse în Legea 367/2022 privind dialogul social. Amintim aici câteva din principalele teme de discuție, și anume: drepturi și obligații ale angajaților și angajatorilor, negocierea colectivă, contractul colectiv de muncă, dreptul de asociere sindicală”, mai precizează instituția în comunicat.

Motivarea campaniei

„Constituția României recunoaște la art. 40 dreptul de asociere în sindicate, patronate și asociații profesionale, cu definirea la art.9 a misiunii acestora de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor, după cum la art.41 alin(5) recunoaște dreptul de negociere colectivă în muncă și de aplicare a convențiilor colective.

În linie cu drepturile constituționale, Codul Muncii reglementează domeniul raporturilor de muncă, acesta aplicându-se și raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, în măsura în care acestea nu conțin dispoziții specifice derogatorii. Codul Muncii este legea cadru în materie de drepturi individuale și colective de muncă, care se aplică și organizațiilor sindicale și patronale. Legea nr.367/2022 privind dialogul social, act normativ recent care a suferi deja mai multe modificări, reglementează drepturile și libertățile sindicale, respectiv dreptul de asociere/afiliere, de negociere colectivă și acțiune colectivă, ca și obligativitatea clauzelor contractelor individuale și colective de muncă și protecția individuală a lucrătorilor și reprezentanților lor în exercitarea drepturilor, care sunt recunoscute de Codul Muncii la nivelul tuturor angajatorilor”, se mai arată în comunicatul ITM Cluj.

Comenteaza