ITM: Numărul muncitorilor ilegali a crescut de 4 ori într-un an, în Cluj

ITM: Numărul muncitorilor ilegali a crescut de 4 ori într-un an, în Cluj
Numărul persoanelor depistate muncind fără forme legale, în Cluj, a crescut de patru ori într-un singur an, relevă informaţiile Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.

Conform unui raport, numărul persoanelor depistate lucrând ilegal a fost, în primele patru luni ale anului trecut, de 343. În acest an însă, în acelaşi interval, numărul a ajuns la peste 1.100.

Explicaţia este depistarea unui angajator care funcţiona cu nu mai puţin de 900 de colaboratori angajaţi fără forme legale, este vorba de Herbalife, explică şeful ITM Cluj, Emilian Roşca.

În ce priveşte numărul angajatorilor care practică munca fără forme legale, numărul acestora s-a dublat, de la 71 în primele patru luni ale anului trecut, la 118 în acelaşi interval din acest an. "Explicaţia este faptul că am intensificat controalele, dar în ansamblu fenomenul se menţine în limitele cunoscute", a explicat Roşca. Valoarea amenzilor pentru muncă la negru a crescut de asemenea în ultimul an, de la 462.500 anul trecut la 763.000 lei în primele patru luni ale acestui an. Aceasta, în condiţiile în care numărul agenţilor economici controlaţi a fost relativ acelaşi: 1.367 în primele patru luni din 2010 faţă de 1.435 în acelaşi interval, în 2011.

Comenteaza