James Hyslop, BERD: Suntem dedicaţi prezenţei şi investiţiilor în România, ţara este stabilă

James Hyslop, BERD: Suntem dedicaţi prezenţei şi investiţiilor în România, ţara este stabilă
BERD rămâne dedicată prezenţei şi investiţiilor în România, întrucât apreicază stabilitatea ţării, a declarat miercuri directorul pentru România, James Hyslop, întrebat dacă un eşec în perfectarea unui nou acord cu FMI ar putea afecta fluxul de investiţii străine direcţionate către piaţa locală.

Hyslop a făcut această precizare, într-o conferinţă organizată la Târgu Mureş, întrebat fiind dacă, în opinia sa, creditorii externi au motive de îngrijorare faţă de România, în condiţiile în care în mediile economice s-a vehiculat informaţia privind posibilitatea ca FMI să nu mai încheie un nou acord cu autorităţile de la Bucureşti.

"Această întrebare ar trebui direcţionată către FMI, nu BERD. BERD este dedicată prezenţei în România, investiţiilor în continuare în România şi pentru faptul că a apreciat stabilitatea din această ţară", a declarat Hyslop.

Investiţiile BERD în România totalizează peste 6 miliarde de euro.

Consiliul Director al FMI va analiza pe 26 iunie dacă România a îndeplinit precondiţiile pentru finalizarea cu succes a acordului cu instituţia finaciară, iar în cazul unei evaluări negative înţelegerea va expira de facto.

Principalele precondiţii sunt achitarea arieratelor de către autorităţile locale şi privatizarea CFR Marfă.

Achitarea arieratelor de către autorităţile locale este un angajament asumat constant de România în negocierile cu FMI şi nerespectat de fiecare dată.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că problema arieratelor nu este rezolvată, arătând însă că aceasta poate fi soluţionată până când se reuneşte boardul FMI.

Board-ul FMI a aprobat în martie extinderea cu trei luni, până în luna iunie, a acordului cu România, astfel încât autorităţile de la Bucureşti să aibă timp să îndeplinească obiectivele asumate în relaţia cu instituţia financiară.

Guvernul a anunţat că intenţionează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE de 5 miliarde euro, fonduri care sunt accesate doar în caz de necesitate. În luna ianuarie o misiune comună a experţiilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale şi privatizări care ar urma să fie implementate pentru ca înţelegerea să poată fi încheiată, cu o întârziere de trei luni faţă de programul iniţial.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009.

Etichete
Comenteaza