Jonglerii la finanţe: fiscul clujean va controla marile companii

Jonglerii la finanţe: fiscul clujean va controla marile companii
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) transferă controlul a 80 de mari companii cu risc fiscal ridicat către direcţiile regionale deoarece a constatat că Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) nu are suficient personal. De-a lungul anilor, şefii de la Cluj ai fiscului s-au plâns că le scad încasările în urma mutării marilor societăţi în administrarea Bucureştiului.

„Potrivit principalelor direcţii de acţiune ale ANAF în 2017, destinate creşterii nivelului colectării veniturilor bugetare, s-a stabilit “selectarea şi programarea în inspecţie fiscală, începând cu perioada imediat următoare, a unui număr mai mare de mari contribuabili, cu un accent deosebit a societăţilor din domeniul financiar-bancar şi contribuabili mijlocii, inclusiv prin acordarea de delegări de competenţă altor structuri”, motivează conducerea ANAF. 
 
Din analiza efectuată de către Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF asupra marilor contribuabili administraţi începând cu 1 ianuarie de către DGAMC, s-a constatat ca aproape jumătate nu au fost verificaţi în perioadele de prescripție din lipsa capacității de inspecție fiscală din anii precedenți. 
 
Acești contribuabili au făcut obiectul unei analize de risc, pe baza mai multor criterii, printre care risc fiscal asociat preţurilor de transfer; marja de profit;  neconcordanţe la declaraţiile nr. 394 şi 390; tranzacţii cu contribuabili declaraţi inactivi; tranzacţii cu contribuabili cu cod unic de identificare radiat. În urma analizei, inspecţiile fiscale din cadrul direcţiilor regionale vor primi competențe pentru efectuarea de controale la 80 contribuabili mari cu risc fiscal ridicat. 
 
La nivelul DGAMC au fost incluși în programul de activitate al structurilor de inspecție fiscală 28 de contribuabili pe baza acestor criterii. Măsură face parte din planul asumat de ANAF și prezentat Guvernului României în vederea creșterii încasărilor și a conformării voluntare.

Du-te vino cu marii contribuabili
 
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) a strâns în februarie 252 de milioane de lei la bugetul consolidat, faţă de 261 de milioane în februarie 2016. Cei mai mulţi bani au fost înregistraţi de AJFP la bugetul de stat (111 milioane de lei), urmat de asigurările sociale (89 de milioane), asigurările de sănătate (47 de milioane) şi asigurările de şomaj (3,6 milioane). 
 
„Încasările au fost influenţate de migrările contribuabililor către sau de la DGAMC şi Administraţia pentru Contribuabili Mijlocii, cea din urmă fiind constituită la nivelul regiunii”, a menţionat Nicolae Câmpan, şeful AJFP Cluj.
 
La începutul lunii martie fiscul clujean avea de recuperat 230 de milioane de lei provenind de la 8.588 de persoane juridice şi 37 de milioane de la 17.471 de persoane fizice, aflate în executare silită. Măsurile întreprinse de AJFP au fost emiterea de somaţii pentru recuperarea a 117 milioane de lei şi înfiinţarea de popriri şi sechestre de 66 de milioane. 
 
Finanţele clujene au reuşit să recupereze efectiv în februarie doar 27 de milioane de lei. Din activitatea de inspecţie fiscală, încasările în urma celor 121 de acţiuni de control au fost de 13 milioane de lei la firme şi de 0,8 milioane la persoane fizice.

Comenteaza