Juniorii informaticieni sunt şcoliţi în mediul privat

Juniorii informaticieni sunt şcoliţi în mediul privat
O firmă locală de servicii IT anunţă oportunităţi de angajare pentru studenţi şi absolvenţi. Alte companii de profil au făcut publice planuri de extindere.

În contextul în care multe dintre companiile deja active au nevoie să îşi mărească echipele, iar jucători nou-intraţi şi-au rezervat spaţii de birouri pentru zeci de angajaţi, pe piaţa locală vor fi căutaţi în acest an atât specialişti, cât şi tineri care pot fi pregătiţi în interiorul firmelor.

Compania de servicii IT Endava organizează în centrul din Cluj-Napoca un eveniment dedicat studenţilor şi absolvenţilor care doresc să urmeze o carieră în acest domeniu, au anunţat reprezentanţii acesteia. Pe lângă participarea la prezentările susţinute de angajaţii grupului, în cadrul evenimentului, tinerii se vor putea înscrie pentru una dintre cele 30 de poziţii din programele de internship şi graduates organizate la Cluj în prima parte a acestui an pentru echipele de dezvoltare software (Java, .NET), testare software sau suport IT, au precizat reprezentanţii Endava.

„Avem în medie 150 de studenţi şi absolvenţi la acest eveniment. Acum ne aşteptăm să fie chiar mai mulţi participanţi, având în vedere numărul persoanelor înscrise până în acest moment la cele trei sesiuni din ziua evenimentului", a declarat Diana Bocăneală, Head of Talent Management and Recruitment în centrul Endava din Cluj-Napoca. Evenimentul Open Day va avea loc în sediul companiei din Iulius Business Center, în 13 martie, şi va include trei sesiuni de prezentare.

Participanţii vor putea să aplice pentru cele 10 poziţii deschise în programul de graduates (ce va avea loc începând cu 5 mai 2014, în echipele de testare software), dar şi pentru unul dintre cele 20 de locuri din programul de internship desfăşurat de Endava la începutul lunii iulie pentru echipele de dezvoltare software (Java,.NET), testare software şi suport IT. În echipa de suport IT există oportunităţi de angajare şi pentru cei care nu au absolvit o facultate cu profil tehnic, însă au cunoştinţe de limba engleză la nivel avansat, au mai precizat reprezentanţii Endava.

„Studenţii sunt interesaţi de acest tip de evenimente şi se poate observa dorinţa lor de a participa în programe de practică, de a interacţiona cu profesionişti în IT şi de a înţelege ce înseamnă activitatea de zi cu zi a unui developer sau a unui tester. Anul trecut, peste 70% dintre participanţii la Open Day au aplicat pentru programele de graduates şi internship, iar în total, anul trecut, am avut peste 400 de aplicanţi la aceste programe în cadrul Endava Cluj", a adăugat Bocăneală. Următoarea ediţie a fost programată pentru a doua jumătate a anului. În România, Endava este unul dintre angajatorii activi din IT, cu 1.000 de angajaţi în Cluj, Iaşi, Bucureşti.

Sectorul IT se anunţă unul dintre cele mai active pe piaţa resurselor umane în 2014 la Cluj, cu o serie de companii care au făcut publice planuri de angajare. Thomsons Online Benefits (TOB), unul dintre liderii mondiali de pe piaţa furnizorilor de software pentru pachete de beneficii pentru angajaţi, a anunţat o creştere de 12% a cifrei de afaceri şi o creştere de 19% a profitului comparativ cu anul precedent. TOB şi-a dublat în 2013 numărul de angajaţi din Cluj, ajungând la 70 de persoane. „Compania îşi propune menţinerea acestei tendinţe şi în 2014, dorind să dubleze din nou echipa Thomsons până la finalul anului", au precizat reprezentanţii TOB.

O companie de profil va prelua în lunile următoare etajele clădirii de birouri din complexul mixt ridicat de Drusal pe Calea Dorobanţilor, adică 2.000 mp de spaţii. Garmin Cluj este divizia locală de software a grupului american ce proiectează, realizează şi comercializează echipamente de navigare şi comunicaţii pentru pieţele de consum şi aviaţie. Produsele se adresează aplicaţiilor maritime, de aviaţie, auto, wireless, recreative. De asemenea, o companie americană a preluat birouri pentru 100 de angajaţi în cadrul centrului Liberty Technology Park, de pe fosta platformă Libertatea.

Etapa recent finalizată a proiectului are acum trei chiriaşi, dintre care doi din IT&C: Halcyon Mobile, firmă clujeană activă în designul şi dezvoltarea de aplicaţii pentru mobile şi Recall, furnizor american de servicii în managementul de date. Recall şi-a început recent activitatea la Cluj, cu un un birou cu o persoană şi a preluat acum spaţii de birouri pentru 100 de angajaţi. Grupul cu sediu în Atlanta are birouri în Brazilia, Marea Britanie, Malaezia şi Australia şi 80.000 de clienţi în 23 de ţări.

Potrivit conducerii clusterului Cluj IT, una dintre temele prioritare în 2014 pentru asociaţia din domeniu este cea a resurselor umane, un punct nevralgic pentru companiile de profil, care au dificultăţi în a-şi completa echipele de lucru. Pentru rezolvarea acestei deficienţe din piaţă unul dintre proiectele la care lucrează companii din asociere, în parteneriat cu universităţile, vizează crearea unui proces standard de practică în sistemul de învăţământ, astfel încât toţi studenţii să fie absorbiţi în stagii de practică în mediul privat.

 

 

Comenteaza