Kazahii de la Rompetrol vor deschide șase benzinării noi la Cluj și București

Kazahii de la Rompetrol vor deschide șase benzinării noi la Cluj și București

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) va aloca 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. Printre acestea se numără șase stații noi de combustibil în orașele Cluj-Napoca și București.

„FIEKR a aprobat în februarie două proiecte majore - construirea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local. Prin eforturile susținute din partea celor doi unici acționari (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie și KMG International) am reușit să atingem și să operăm 20 de benzinării, iar până la finele anului ne-am propus să finalizăm alte șase stații și să începem lucrările la alte patru unități”, a declarat Iskander Abdibaitov, directorul general al FIEKR.

Benzinăriile sunt dotate cu două pompe multiprodus cu sistem modern de recuperare a vaporilor, o pompă rapidă, dispozitiv alimentare cu aditivul AdBlue - destinat reducerii și neutralizării emisiilor de oxid de azot din gazele de evacuare, dar și un skid pentru aprovizionarea cu gaz petrolier lichefiat auto.

Prin vehiculul investițional KMG Rompetrol Development, FIEKR deține 20 de benzinării Rompetrol care comercializează exclusiv gama de carburanți auto Efix produși de rafinăria Petromidia Năvodari. Aceasta este parte a Rompetrol Rafinare – ce operează rafinăria Vega Ploiești și divizia de petrochimie - unicul producător intern de polimeri, fiind deținută de KMG International (54,63%) și de Ministerul Energiei din România (44,7%).

Locurile de muncă create de cele 20 de benzinării se ridică la 320. Până la finele acestui an, KMG Rompetrol Development estimează finalizarea altor șase noi stații situate în localitățile Cluj-Napoca și București, nivelul investițional ridicându-se la 8,3 milioane de dolari. 

FIEKR și-a propus să atingă în următorii cinci ani o rețea de 84 benzinării in România (achiziția și modernizarea de stații existente, noi stații), care vor asigura crearea a 1.000 de noi locuri de muncă, 5.000 de persoane implicate în diverse faze (design, execuție, construcție) și 1.200 parteneri comerciali.

Cu o durată de șapte ani, FIEKR are un nivelul investițional estimat de 1 miliard de dolari și vizează dezvoltarea de proiecte energetice pe plan local. În februarie, consiliul de administrație a aprobat principalele investiții în perioada următoare.

Acestea sunt atragerea sau alocarea a 230 de milioane dolari pentru construirea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia, dezvoltarea unei rețele de benzinării pe plan local. Principalii competitori din țară ai Rompetrol pe segmentul de benzinării sunt Petrom, OMV, MOL și Lukoil.

Comenteaza