La 30 de kilometri de Cluj-Napoca, cabana de cleştar din Apuseni a învins pandemia

La 30 de kilometri de Cluj-Napoca, cabana de cleştar din Apuseni a învins pandemia

Una dintre cele mai spectaculoase cabane din România se află în satul Păltinei, situat la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, are pereţii dinspre Apus realizaţi din sticlă, oferind o panoramă de vis asupra Munţilor Apuseni.

Criza din turism cauzată de pandemie nu i-a afectat pe soţii Suciu. Aceştia au investit o parte din banii câştigaţi în Anglia într-una dintre cele mai spectaculoase cabane din România: ingenioasa clădire are pereţii dinspre Apus complet din sticlă. Cabana de cleştar din Apuseni a primit primii oaspeţi în 26 decembrie anul trecut şi, de atunci, cabana a fost rezervată aproape constant. „Mai sunt locuri libere în aprilie, dar avem de pe acum rezervări pentru la toamnă”, spune Bogdan pentru adevarul.ro.

„Am călătorit foarte mult în ţările nordice şi ne-a plăcut mult stilul scandinav, simplu, minimalist, fără ştergare şi zorzoane”, spune Bogdan, care a lucrat în ultimii şase ani, în Anglia. Originar din Zalău, cu facultatea terminată la Cluj-Napoca, el a fost inginer de şantier.

„Construiam apartamente de lux în buricul Londrei, apartamente de 20-30 de milioane de lire sterline. Munca se plătea foarte bine, dar se lucra într-un ritm infernal, 12-13-14 ore pe zi. Orele suplimentare erau la ordinea zilei, dar nu puteam comenta, că erau plătite dublu, chiar triplu. Nu prea mai era timp pentru viaţa de familie”, spune Bogdan Suciu. 

Designul inedit al cabanei a contribuit foarte mult la succesul afacerii. O mare parte din merite, mărturiseşte Bogdan, le are Silviu Gal, arhitectul care a proiectat cabana. Acesta susţine că a fost influenţat de arhitectura nordică, dar a păstrat formele clasice. Diferenţa faţă de o cabană clasică, spune el, constă într-o „proiectare mai atentă. Diferenţa de preţ între o cabană care nu spune nimic şi aceasta este foarte mică sau chiar inexistentă, dacă se păstrează standardul calitativ”.  

Cabana are 4 dormitoare, cu pat dublu, un living cu canapea şi o bucătărie echipată, putând găzdui 10 persoane. Construcţia are două corpuri, unul în care au fost amenajate dormitoarele şi celălalt, unde se află camera de zi şi bucătăria. Cabana oferă doar cazare, un ciubăr şi, în viitor, va fi amenajată o saună. Cazarea pentru o noapte costă circa 1.500 de lei. Pârtia de schi de la Mărişel se află la 17 kilometri de cabană, se poate face hicking spre Vârful Bătrâna, care are 1.400 de metri şi trasee montane. Se pot face drumeţii în zona lacurilor Tarniţa, Gilău şi  Someşul Cald. 

Comenteaza