La Cluj se plătește cea mai... mare pensie socială: 307 lei

La Cluj se plătește cea mai... mare pensie socială: 307 lei

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a anunţat că 950.000 de bătrâni au primit indemnizaţia socială pentru pensionari în august.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Din totalul beneficiarilor de indemnizaţie socială înregistraţi, 798.871 erau pensionari din sistemul public şi 150.425 erau proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor. Valoarea medie a indemnizaţiei suportate de bugetul de stat a fost 262 de lei, de altfel un venit ruşinos de mic, potrivit Impact.

Cele mai mari sume au fost înregistrate în județele Cluj (307 lei), Bistriţa-Năsăud (300 lei) şi Hunedoara (295 lei). Cei mai mulţi beneficiari au fost din Bucureşti (35.279), Suceava (32.216), Iaşi (28.575) şi Dolj (27.796). În ceea ce îi priveşte pe pensionarii agricultori, indemnizaţia medie suportată de la bugetul de stat a fost de 141 de lei.

Cea mai mare valoare a acesteia a fost înregistrată în Bucureşti (între 176 lei şi 214 lei) şi în judeţele Ilfov (228 de lei) şi Gorj (206 lei). Recordul pentru beneficiari a fost realizat în Iaşi (10.168), urmat de Dolj (9.880). Deşi pensiile trebuiau mărite cu 40%, pandemia de coronavirus a afectat şi veniturile bătrânilor. Astfel, guvernul a aprobat o majorare de doar 14%, de la 1 septembrie.

“Este o creştere pe care colegii mei din Ministerul Finanţelor Publice au fundamentat-o cu foarte multe calcule. Creşterea de 14% este o certitudine. Începând din septembrie, pensionarii noştri vor avea pensia mărită atât cât a permis bugetul în acest moment.

Am făcut o mobilizare fără precedent în România pentru a putea să ne încadrăm în termen. Mă străduiesc să finalizez după ce am avut negocieri, discuţii cu băncile care au fost de acord cu noi să vină alături de noi. Efortul bugetar este de aproape un miliard pe lună.

Ajungem până la decembrie la 30 de miliarde pentru plata pensiilor. Sunt conştientă că preţurile au crescut, nevoile pensionarilor sunt importante. Creşterea a fost făcută după o perioadă extrem de grea. Sunt mulţumită şi peste cel 10% anunţat iniţial”, a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza