La Turda, în vie, se sărbătorește Recolta

La Turda, în vie, se sărbătorește Recolta
Pe 50 de hectare, vizavi de Salina Turda, doi investitori clujeni au readus la viață o tradiție seculară în viticultură, ce datează din perioada Imperiului Roman: după decenii de inactivitate, terasele zonei viticole Dealurile Durgăului dau iarăși rod.

Povestea Cramei La Salina, care transformă recolta din vie în vinul Issa, a început în 2010, din pasiunea a doi iubitori de vinuri nobile, Simion Mureșan și Claudiu Șugar, care au refăcut arealul viticol de pe dealurile Durgău și care au dezvoltat ulterior un amplu proiect, a cărui investiție totală se ridică la 3 milioane de euro.

"Din amiciția și pasiunea noastră comună s-a născut parteneriatul în Crama La Salina", ne povestește Simion Mureșan, unul dintre proprietari. "Inițial, ne propusesem să investim într-o mică podgorie, de aproximativ cinci hectare. Eu am copilărit într-un sat din apropiere de Turda, așa că primul impuls a fost să caut în acea zonă o oportunitate, cu nostalgia locurilor natale și dorința de a le reînvia".

Investitorii nu au găsit la Turda cinci hectare, precum și-au dorit, ci peste 50... Au acceptat provocarea şi au început investind în pregătirea terenului: mostre de sol au fost trimise spre analiză în Italia și Austria, consultanții de acolo selectând soiurile cele mai potrivite cu solul din apropierea Salinei Turda. Au fost achiziționate apoi plante de cea mai bună calitate din pepiniera Hebinger, din Franța.

"Vinului i-am spus Issa, dorindu-ne ca brandul să întruchipeze atât tradiția vechii Potaisse, cât și noul: împreună cu asociatul meu, Claudiu, am investit în cercetarea viticolă și în procesarea cu tehnologii de ultimă generație. Ne-am implicat și în amenajarea podgoriei: garduri împrejumitoare, drumuri de interior, stâlpi de susținere, construcțiile accesorii, echipamentele specifice producției de vinuri", dezvăluie Simion Mureşan.

Primele rezultate au apărut la finalul lui 2014, odată cu prima recoltă de pe o suprafață inițială de 20 de hectare.

"Am produs atunci circa 50.000 de sticle din soiurile Sauvignon Blanc, Chardonay, Pinot Noir Rose și Roșu. Anul trecut, producția s-a dublat, am adăugat soiuri noi - Chardonay Barique, Riesling de Rin - și am scos pe piața de retail cupajul Satyr", ne-a spus Ovidiu Maxim, manager și vinificator pentru Crama La Salina.

"Toamna lungă, fără ploi și temperaturile echilibrate anunță o recoltă la fel de bogată și anul acesta. Via se maturizează, are tot mai multă vigoare, calitatea strugurilor crește de la an la an", a completat acesta.

În fiecare toamnă, îndulcirea strugurilor e acompaniată de zarva oamenilor ce pregătesc recolta. În mijlocul pregătirilor, via de la Turda se transformă în gazdă generoasă pentru cei care vor să se bucure de experiența culesului strugurilor.

Prețul pentru dărnicia pământului e generozitatea oamenilor: "Vin cu Dar" e, de trei ani încoace, o comunitate care, în fiecare septembrie, face din bucuria recoltei prilej de sărbătoare a mărinimiei oamenilor. În schimbul unei donații, oricine poate să petreacă o zi de recoltă în vie, sub îndrumarea specialiștilor.

Toate fondurile strânse din donații merg spre susținerea "Clasei de Suflet", un proiect desfășurat în parteneriat cu Liceul de Informatică din Cluj, ce oferă sprijin financiar unor elevi cu potențial, dar având dificultăți materiale.

La poalele dealului viei e centrul de comandă al operațiunilor: restaurantul Sarea-n bucate - o investiție a acelorași asociați - oferă, în schimbul generozității oaspeților harnici, gustări ardelenești și vin Issa. Aici, culegătorii primesc sfaturi de la specialiștii cramei. La sfârșitul zilei, generoșii se bucură de gustul mustului stors în cramă, din strugurii culeși de ei înșiși. Anul acesta, campania "Vin cu Dar" se desfășoară în 24  septembrie.

"Visul nostru e să readucem în discuție nevoia de a ne bucura de natură, aer curat, compania animalelor și un stil alimentar echilibrat, bazat pe produse locale, gustoase și sănătoase. Așa că am continuat investițiile în zona Turda. Primul pas a fost "Sarea-n bucate", restaurantul-pensiune, construit la baza podgoriei, vizavi de Salina Turda. Ne aprovizionăm de la micii producători locali, vinul e - desigur - Issa, iar printre băuturile răcoritoare oferim sucul de mere produs în livezile proprii din județul Sălaj, cu respectarea normelor referitoare la agricultura organică", povesteşte Simion Mureşan.

Pe tot parcursul anului, via cu foișorul spațios ce oferă o priveliște spectaculoasă a Dealurilor Durgău și restaurantul cu pensiune "Sarea-n bucate" sunt un cadru aparte ce oferă originalitate evenimentelor private sau corporate - întâlniri de afaceri, team-building-uri. Vecinătatea Salinei Turda și a lacurilor Durgău le fac o destinație preferată și de grupuri, care beneficiază de servicii complete - transport, masă, vizite în vie și la cramă, demonstrații de echitație.

Deschiderea Centrului de Echitație și Pensiune pentru Cai Salina Equines s-a născut din aceeași pasiune pentru un stil de viață mai sănătos, mai echilibrat. O investiție de 1,5 milioane euro, Centrul oferă lecții de echitație, pentru mici și mari, în manej exterior sau acoperit, în perioada rece, dar și servicii de pensiune pentru cai, destinate celor care vor să traiască experiența îngrijirii unui cal și nu au un spațiu adecvat. Salina Equines a organizat în această vară prima ediție a competiției internaționale Salina Equines Horse Trophy, la care au participat peste 150 de concurenți și în cadrul căreia au fost acordate premii în valoare totală de peste 30.000 de euro.

"Ne dorim să continuăm investițiile în agricultură și enoturism, pentru a revitaliza tradițiile din aceste domenii, folosind tehnologii moderne. Cred că visul nostru e realizabil: putem să creăm aici, în România, modele sustenabile de afaceri, prin exploatarea chibzuită a resurselor, folosirea expertizei internaționale și susținerea producătorilor locali", a mai spus Simion Mureșan.

Comenteaza