Laboranta unei clinici din Cluj s-a reprofilat pe picnicuri pe Coasta de Azur

Laboranta unei clinici din Cluj s-a reprofilat pe picnicuri pe Coasta de Azur

Elena Maximiuc, antreprenoare din România care s-a mutat la Nisa, organizează picnicuri pitoreşti pentru turiştii sau localnicii doritori de frumos şi de experienţe autentice. Pe lista clienţilor se găseşte Mika Hakinnen, celebrul pilot de Formula 1.

Aceasta s-a mutat în Franţa acum doi ani, fiind a cincea ţară în care locuieşte, conform portalului După Afaceri. Scopul era să stea un an şi să se relaxeze după 14 ani de antreprenoriat în Irlanda. În România am lucrat ca laborant într-o clinică de cardiologie din Cluj-Napoca. A plecat din ţară la 24 de ani, a locuit întâi în Germania, lucrând la un magazin de sendvişuri în cadrul unei universităţi din Dusseldorf.

Doi ani a stat în Londra, lucrând într-o sinagogă. De aici a plecat în Irlanda, unde a deschis o companie de servicii de călcat rufe. “Am lăsat tot şi m-am mutat cu copiii în Franţa, unde locuiesc deja de doi ani. Scopul era să locuiesc pentru un an academic, timp în care copiii mei învăţau limba într-o şcoală publică. Sunt o mamă singură cu trei băieţi poligloţi“.

În Nisa, la malul mării, şi a început un nou proiect antreprenorial cu totul diferit. Ea organizează picnicuri, deşi e vorba mai degrabă de evenimente gastronomice eminamente franţuzeşti. „Spiritul meu antreprenorial nu m-a lăsat în pace, aşa că după trei luni de vacanţă am venit cu ideea de a fi «tour guide» pentru că aveam terenul propice: vorbeam engleza şi găseam turişti din belşug“. Totodată, a fost fascinată de aranjarea meselor şi de timpul de calitate ce poate fi petrecut la masă.

„Sunt o mare iubitoare de vintage, de castele şi străzi pietruite şi savurez din plin autenticitatea şi cultura ţărilor pe care le vizitez“. Aşa că s-a gândit că ar putea să le arate şi altora cum e Nisa, dar nu doar făcându-le un tur pietonal, ci unul în timp şi spaţiu, cu gusturi şi arome pur franţuzeşti. Aşa a apărut French Picnic Vintage Experience on Côte d’Azur.

„Am pornit de la ideea că aş putea să invit turiştii la un picnic. Era vorba de o investiţie minimă - un coşuleţ de picnic şi produse autohtone. Pentru mine însă, intimitatea e foarte importantă şi nu puteam să am un picnic în linişte în niciun loc turistic din Nisa, deoarece am fi fost deranjaţi mereu de ochii curioşilor. Sunt nenumărate locuri frumoase în zonă, dar pentru orice destinaţie din afara oraşului era nevoie de transport.

Atunci a apărut în peisaj Madame - maşina de epocă a Elenei, un Citroen 2CV, maşina de suflet a poporului francez. În 2019 a avut primii clienţi din Rusia, iar apoi a apărut într-o serie de podcasturi dedicate comunităţii de expaţi din sudul Franţei. „Cu un pic de talent în fotografie am reuşit să mă fac vizibilă online, dar şi pe platforma Airbnb în sectorul experienţe“. Prietenii au ajutat la popularizarea conceptului în toate colţurile lumii.

„A trebuit să vin eu, din România, să le aduc francezilor nostalgia plimbărilor cu maşina lui Louis de Funes. E vorba de un eveniment festiv în natură. Un picnic nu înseamnă doar o păturică şi un sendviş. În trecut doar aristocraţii îşi permiteau un picnic. Ei îşi puneau servitorii să le aducă cele mai fine tacâmuri şi broderii pentru a avea un festin culinar în natură”.

Picnicul creionat de Elena e o experienţă de jumătate de zi şi constă într-o plimbare cu o maşină clasică, un gourmet deluxe picnic cu trei feluri de mâncare, şampanie fină sau vin ales, însoţite de bagheta franţuzească şi de dulciurile specifice zonei.

Impactul pandemiei a fost puternic, industria ospitalităţii fiind printre cele mai afectate. Totuşi, antreprenoarea vede şi partea plină a paharului. Au fost zile bune când avea picnicuri de dimineaţa până după-amiaza. În medie sunt 5-6 evenimente pe săptămână, cu câte 3-4 persoane fiecare.

„Vreau să păstrez acest format de picnic privat, cu atâtea persoane câte încap într-o maşină. Mă gândesc şi să mă extind însă în zona de evenimente cu un număr mai mare de participanţi“. Nu exclude nici posibilitatea de a franciza conceptul şi de a lansa un brand personal cu o linie de coşuri şi accesorii pentru picnic.

Pe lista persoanelor care au participat la un astfel de picnic se numără Mika Hakinnen, celebrul pilot de Formula 1. Este preconizată și o colaborare cu unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din sudul Franţei - Hotel du Cap Eden Roc din Antibes.

Comenteaza