Lacul clujean Tarnița va alimenta locuințele sălăjenilor

Lacul clujean Tarnița va alimenta locuințele sălăjenilor
Autoritățile au scos recent Tarnița de pe lista căilor navigabile | Foto: All Trails

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj-Napoca a semnat mai multe contracte de lucrări care privesc extinderea sistemului de alimentare cu apă în județul vecin, în cadrul unui proiect regional care se va finaliza cu cuplarea rețelei la lacul Tarnița.  

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

La Zalău a fost semnat un contract de lucrări derulat de CAS pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă în zona Bălan – Letca – Lozna. Acesta este inclus în proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj (perioada 2014-2020) și are o valoare de 40 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Lucrările vor viza extinderea rețelei de apă potabilă în 11 localități rurale din Sălaj: Surduc, Cristolț, Tihău, Cristolțel, Văleni, Băbeni, Ciocmani, Cuciulat, Letca, Toplița, Lozna. Megaproiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată are o valoare de 355 de milioane de euro, fără TVA.

În cadrul proiectului regional s-au mai semnat contracte de lucrări pentru zonele Zalău – extinderi, Jibou, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei, zona Vârșolț – Crasna – Ban – Cizer, zona Hida – Sutoru și Romita – Bogdana. Această investiție înseamnă, de asemenea, aducțiunea apei potabile din sursa Tarnița.

Tarnița și Beliș nu mai sunt navigabile

Consiliul Județean Cluj a reglementat, la finalul anului trecut, folosirea ambarcațiunilor pe Tarnița și Beliș-Fântânele, lacuri care au fost scoase de pe lista apelor navigabile. Mii de clujeni au semnat o petiție prin care au solicitat interzicerea ambarcațiunilor motorizate pe cele două lacuri.

Ca urmare a demersurilor efectuate, prin hotărârea guvernului nr. 741/2020, cele două lacuri au fost eliminate din anexa căilor navigabile interioare ale României. Consilierii judeţeni au votat regulamentele de navigație pe  Tarnița și Fântânele și măsurile necesare pentru punerea acestora în executare. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza