Laszlo Borbely, la Cluj: “Declarația de la Sibiu nu conține nimic despre dezvoltarea durabilă”

Laszlo Borbely, la Cluj: “Declarația de la Sibiu nu conține nimic despre dezvoltarea durabilă”

Consilierul guvernamental Laszlo Borbely a criticat marți, la Universitatea Babeș-Bolyai, implicarea Președinției României în dezvoltarea durabilă a țării, spunând că Declarația în 10 puncte de la Summitul UE de la Sibiu nu menționează nimic despre acest domeniu.

“Cu toate că România este recunoscută drept un centru regional european în privința implicării în dezvoltarea durabilă, Declarația de la Sibiu nu conține niciun cuvânt despre acest concept. Am toată stima pentru consilierul prezidențial Leonard Orban, ne cunoaștem de multă vreme, am colaborat bine, dar de data aceasta putem vorbi despre un insucces”, a menționat fostul ministru al lucrărilor publice, respectiv al apelor, pădurilor și mediului.

Declarația de la Sibiu conține 10 promisiuni față de cetățenii europeni, printre care se numără protejarea democrației modului de viață, a democrației și a statului de drept, echitatea pe piața muncii, protejarea următoarelor generații, impunerea Europei ca lider mondial responsabil.

Borbely a menționat că vrea să introducă la nivel universitar, în fiecare instituție de învățământ superior din țară, un curs de dezvoltare durabilă. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, înființat anul trecut, a efectuat un sondaj la 93 de universități din care a rezultat că doar o treime dintre instituțiile de învățământ care a răspuns au inclus această specializare, majoritatea la nivel de masterat, mai puțin la cel de licență.

DDD a creat o rețea pe internet în acest domeniu la care au aderat 2.500 de utilizatori și își propune să înființeze o coaliție a societății civile care să dezbată public marile probleme ale dezvoltării durabile. Guvernul a înființat în această lună

Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, organism prezidat de premier ce urmărește procesul de implementare, monitorizare, evaluare și revizuire a strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

„Cu ajutorul acestor instrumente de monitorizare și implementare vom reuși să punem în practică cele 17 obiective pentru dezvoltare durabilă pe care țara noastră și le-a asumat în 2015”, a declarat Borbely. Organismul nou înființat, include pe lângă premier alți 27 de miniștri.

UBB a organizat la Cluj conferința "Educația pentru dezvoltarea durabilă în cadrul învățământului superior" la care au participat reprezentanți ai universităților din România.

Obiectivele de dezvoltare durabilă

Fără sărăcie
Foamete zero
Sănătate și bunăstare
Educație de calitate
Egalitate de gen
Apă curată și igienă
Energie curată, la prețuri accesibile
Muncă decentă și creștere economică
Industrie, inivație și infrsatructură
Inegalități reduse
Orașe și comunități durabile
Consum și producție responsabile
Acțiune climatică
Viața acvatică
Pace, justiție și instituții ediciente
Parteneriate pentru realizarea obiectivelor

Sursa: ONU

Comenteaza