Lecţii de freelancing de la aşii domeniului

Lecţii de freelancing de la aşii domeniului
Clujenii interesaţi să treacă de la statutul de angajat la cel de “activitatea pe cont propriu” au ocazia astăzi să afle cele mai utile sfaturi şi experienţe de la câţiva aşi ai domeniului, precum Peter Barta, Marius Ghenea sau Şerban Ţigănaş.
Fundaţia Post Privatizare, împreună Arhipelago şi Mosaic organizează, astăzi, la Cluj, cea de a doua ediţie a conferinţei naţionale Freelanceri.ro. Evenimentul îi vizează în special pe cei care vor să dezvolte o activitate pe cont propriu, indiferent de domeniul în care activează. Soluţiile şi sfaturile oferite de organizatori, majoritatea freelanceri de succes, se referă deopotrivă la etapele care ar trebui urmate pentru începerea şi organizarea acestei activităţi independente, cât şi la metodele de “instituţionalizare” a activităţii, sau transformarea ei în antreprenoriat, în firmă.

“Este drept, pentru freelanceri constrângerile sunt mult mai mici decât pentru cei care deţin o firmă, însă şi freelance-ul este o afacere. Trebuie numai găsită metoda de a trece la antreprenoriat, la afacerea propriu-zisă. Iar una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă este cea financiară. Fluxul financiar la un freelance este unul neregulat, fluctuant”, subliniază Marius Ghenea, preşedinte FIT Distribution. În acest sens, spune Marius Ghenea, planificarea şi controlul financiar reprezintă unele dintre cele mai bune metode de a face pasul către antreprenoriat.

Cu toate că în România condiţia de freelancer nu este tocmai una de invidiat, de multe ori dificultăţile fiind mai mari decât pentru o firmă sau un angajat, interesul pentru acest tip de activitate rămâne destul de viu. Câteva sute de persoane au venit la conferinţa organizată de Fundaţia Post Privatizare, iar majoritatea de la sute de km distanţă. “Sunt studentă la arghitectură şi vreau să adun cât mai multe noţiuni despre freelancing. Aş vrea, după facultate să încep activitatea pe cont propriu, să îmi creez un portofoliu. Iar aici am ocazia să întâlnesc oameni, să aflu lucruri utile”, spune o tânără, venită tocami de la Iaşi pentru acest eveniment. “Eu am venit din Brăila. Activez în domeniul pisciculturii. Poţi afla nişte lucruri folositoare. A meritat drumul”, declară un alt antreprenor.
Comenteaza