Liber la vânzarea Conti: Ioan Bene preia fostul New York

Liber la vânzarea Conti: Ioan Bene preia fostul New York
Napocamin, compania prin care s-a făcut o ofertă de 5 milioane de euro pentru achiziţia imobilului monument istoric, va prelua clădirea în câteva zile. Termenul legal de aşteptare pentru o supra-ofertă a expirat azi (vineri), fără ca vreun alt doritor să fi venit cu o sumă mai mare.

În urmă cu câteva săptămâni, Napocamin, societate controlată de Ioan Bene şi activă în domeniul construcţiilor şi pe piaţa imobiliară, a făcut o ofertă de 5 milioane de euro pentru preluarea imobilului monument istoric din centrul oraşului, fostul hotel New York - Continental. După mai multe serii de licitaţii eşuate şi ca urmare a depunerii acestei oferte, creditorii Ardeleana (societate intrată în faliment, care deţine hotelul în portofoliu) au decis trecerea la o altă procedură: vânzarea directă. Potrivit legislaţiei, în această nouă formulă de tranzacţionare, s-a impus publicarea unui anunţ de supraofertare şi 30 de zile de aşteptare, perioadă în care posibilii doritori aveau ocazia să apară cu o sumă peste cea propusă de Bene pentru achiziţionare celebrei clădiri părăginite din centrul oraşului. Termenul a expirat vineri. "Nu s-a depus nicio supra-ofertă, iar termenul legal de 30 de zile de aşteptare a trecut. Aşa că urmează să se încheie tranzacţia cu singura compania care a depus o ofertă, Napocamin, la 5 milioane de euro. Cred că în maxim zece zile vom avea tranzacţia încheiată", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Emil Gros, reprezentantul Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al Ardeleana. "Din câte ştim acum, plata se va achita integral, iar o parte din sumă vine din credit bancar", a mai spus Emil Gros. Banii se vor distribui creditorilor, în principal Băncii Italo Romena, agenţia Cluj.

Ioan Bene a declarat după depunerea ofertei că banii pentru achiziţia clădirii sunt pregătiţi, însă nu a precizat sursa acestora. În ceea ce priveşte destinaţia imobilulului de la kilometrul zero al oraşului, investitorii vor să îi păstreze funcţiunea de hotel. De asemenea, ei propun un restaurant, iar proiectul prevede şi un club la subsol. Conform conducerii Napocamin, lucrările de reabilitare ar putea începe în acest an.

Expert Insolvenţă a anunţat în aprilie 2012 scoaterea la vânzare în iunie a celui mai important activ din portofoliul Ardeleana: fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire al licitaţiei a fost stabilit atunci la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată, cu primul termen programat pentru 15 iunie. În urma mai multor serii de licitaţii, nu s-a reuşit adjudecarea clădirii, iar autorităţile nu au dorit să îşi exercite dreptul de preemţiune şi să cumpere clădirea. În iunie 2013 a fost finalizat un set de 10 licitaţii de la un preţ de pornire de 5,25 milioane de euro, fără a se găsi un cumpărător. Imobilul este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Valoarea datoriilor existente împotriva Ardeleana la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Finanţelor Alba.

Hotelul realizat în stil eclectic după planurile arhitectului Lajos Pakey şi denumit iniţial New York a fost realizat în jurul anului 1900. Cafeneaua aflată în aripa dinspre strada Universităţii a fost frecventată de către intelectualii vremii timp de o jumătate de secol. Ulterior, clădirea a fost preluată de compania bucureşteană Continental şi apoi de Ardeleana.

 

 

Comenteaza