Liderii de sindicat anuța că salariile din educație cresc din 2024: „Se vor găsi bani şi pentru profesori, pentru salariaţii din învăţământ”

Liderii de sindicat anuța că salariile din educație cresc din 2024: „Se vor găsi bani şi pentru profesori, pentru salariaţii din învăţământ”

Liderii de sindicat afirmă că anul viitor, salariile din educație vor fi mărite și că urmează să se facă niște calcule.

Salariile din Educaţie vor creşte de anul viitor, dar procentul urmează să fie stabilit în urma negocierilor purtate cu partea guvernamentală, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ au avut, vineri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Alături de liderul FSLI, la discuţiile cu partea guvernamentală a fost prezent şi Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret".

Hăncescu: „Se vor găsi bani şi pentru profesori, pentru salariaţii din învăţământ”

„Deci să urmează să mai facă nişte calcule. Noi ştim că avem de atins un ţel. Deci, dacă e să ne gândim la grila per total, cea pe care noi am propus-o, ar trebui să obţinem o mărire de cel puţin 20% anul viitor. (...) Se vor găsi bani şi pentru profesori, pentru salariaţii din învăţământ. Ca să fie lucrurile foarte clare, nu ne permitem să lansăm acum procente pentru că s-ar putea să-i derutăm pe oameni şi nu e bine", a declarat Simion Hăncescu, fiind întrebat dacă salariile profesorilor vor creşte de la 1 ianuarie 2024.

El a explicat că procentul pe care l-a avansat poate reprezenta 50% din diferenţa de majorare promisă, întrebat dacă sindicaliştii vor accepta un procent mai mic.

„N-are nicio legătură una cu alta. Păi, foarte simplu, 50% din diferenţă poate să însemne 20% mărire, de exemplu. Deocamdată nu este grila tranşată la nivel de lege a salarizării", a afirmat Hăncescu.

La rândul său, liderul Federaţiei „Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat că majorarea salarială avută în vedere trebuie să ia în calcul toate categoriile de personal din învăţământ.

„Deci, când vorbim de o majorare salarială, vorbim de toate categoriile de personal. Adică vorbim şi de director, vorbim şi de personal de execuţie şi de personal nedidactic. Deci, în termenii aceştia trebuie să discutăm. Trebuie să crească salariile tuturor angajaţilor din învăţământ şi din învăţământul preuniversitar şi universitar", a afirmat Nistor.

El a explicat că majorarea salariilor în Educaţie se poate face aşa cum s-a făcut creşterea şi de la 1 iunie, întrebat cum se va proceda, în condiţiile în care noua lege a salarizării nu este finalizată.

Nistor a subliniat că procentul urmează să fie clarificat cu ministerele responsabile, întrebat cu cât vor creşte salariile.

„Deci, urmează să clarificăm în momentul de faţă, pentru că este vorba de o colaborare şi cu Ministerul de Finanţe. Nu poate să fie doar un lucru care se negociază la nivelul Ministerului Educaţiei şi la nivelul Ministerului Muncii. De la 1 ianuarie se va acorda ceea ce trebuia acordat", a afirmat Nistor.

Greva nu este exclusă în cazul unor negocieri eșuate cu Guvernul

Liderul Federaţiei „Spiru Haret" a precizat că, în cazul în care negocierile cu Guvernul eşuează, sindicaliştii vor anunţa formele de protest la care vor recurge.

„În situaţia în care nu o să ne înţelegem cu Guvernul, vom comunica rapid care sunt formele de protest la care vom apela. În momentul de faţă suntem într-o plină negociere, care urmează să stabilească foarte clar ce anume se întâmplă de la 1 ianuarie. (...) Nu ne întrebaţi pe noi dacă sunt bani, e treaba Guvernului să găsească bani (...) Deci, poţi să stabileşti nişte priorităţi de aşa natură, astfel încât să rezolvi problemele din educaţie", a declarat Nistor.

El a precizat că nu este exclusă nicio variantă, inclusiv cea a grevei.

„Nu am exclus absolut nimic, am zis doar că suntem în negocieri şi în momentul în care vom şti clar care este finalul negocierilor în cauză vom şti şi noi ce avem de făcut. Suntem pregătiţi pentru absolut orice", a spus Nistor.

Luni, urmează să aibă loc o nouă întâlnire pe tema salarizării din învăţământ la Ministerul Educaţiei, au precizat reprezentanţii sindicaliştilor din învăţământ.

Comenteaza