Lipsa banilor blochează piaţa hotelieră la Cluj

Lipsa banilor blochează piaţa hotelieră la Cluj
Reprezentanţii Golden Tulip - Louvre Hotels, grup care a adus aici două hoteluri, consideră că o nouă unitate de turism din acest lanţ va putea apărea abia peste doi ani.

Societatea Grup 4 Instalaţii (G4I) consideră exclus să demareze în 2012 construcţia unui hotel, proiect pentru care au început însă demersuri de autorizare. Lipsa finanţării din piaţă este principala problemă pentru dezvoltatori.

Piaţa cere în această perioadă hoteluri de 1-3*, segment unde se înregistrează deficit, consideră conducerea companiei de consultanţă hotelieră Peacock Hotels, ce reprezintă în România brandurile Golden Tulip. Nişa de piaţă a rămas ceva mai liberă, în condiţiile în care la Cluj s-au inaugurat, renovat ori extins unităţi de mari dimensiuni de 4-5*. În Cluj funcţionează un Tulip Inn în Făget şi un Golden Tulip (4*) în Zorilor, iar compania anunţa în 2008 şi alte unităţi în următorii trei ani. Discuţiile vizau un Tulip Inn în zona centrală şi un Golden Tulip. În urma fuziunii cu Louvre Hotels, grupul are în portofoliu şi alte branduri pe care intenţionează să le introducă pe piaţa locală: Campanile (2*) şi Premiere Classe (1*). Anul trecut, erau în derulare în Cluj-Napoca discuţii exploratorii privind construcţii noi, pentru o unitate Campanile.

"Negocierile merg, dar cu dificultate. Întotdeauna în astfel de negocieri există o mulţime de elemente care trebuie reglate. Oricum, proiectul nu are cum să devină funcţional mai devreme de doi ani", a explicat Paul Mărăşoiu, CEO al Peacock Hotels. "Motivele ţin de felul în care se prezintă piaţa şi economia în general. Există o serie de incertitudini, iar o decizie (de demarare a unui proiect - n. red.) se ia cu dificultate la nivelul investitorilor", a completat Mărăşoiu. În funcţie de structura proprietăţii şi capacitate, investiţia pe cameră este de 38.000-45.000 de euro, iar o proprietate care să funcţioneze optim pe acest segment ar trebui să aibă între 120 şi 150 de camere. În toamna anului trecut, conducerea Peacock estima că discuţiile cu potenţialii parteneri-investitori se vor încheia până în primăvara lui 2012, iar construirea acestuia ar dura 14 luni.

În urma unei tranzacţii din 2010, GT Investments a devenit companie a Starwood Capital Group, alături de lanţul hotelier european Louvre Hotels, împreună constituind grupul Golden Tulip - Louvre Hotels (LH Group), care deţine 1.090 de hoteluri, cu 80.000 de camere în 49 de ţări. Golden Tulip oferă acum un concept de franciză prin şapte mărci: Royal Tulip pentru hotelurile de 5*, Golden Tulip, pentru hotelurile de 4* de tip business sau resort, Tulip Inn, pentru 3*, Premiere Classe, pentru 1*, Campanile, pentru 2*, Kyriad, pentru 2*+ şi Kyriad Prestige, la 3*. Dificultatea în a găsi finanţare este principalul motiv prin care oficialii G4I explică lipsa grabei în demararea proiectului propriu de hotel. G4I deţine un teren de 5.500 mp în apropierea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, pe str. Traian Vuia, unde asociaţii au considerat oportun să realizeze o unitate de cazare de tranzit.

Zona în care este amplasat terenul i-a determinat pe acţionari să opteze pentru două funcţiuni: spaţii de cazare şi benzinărie. Pe terenul G4I ar urma să fie modernizată o staţie de carburanţi existentă, iar în spatele parcelei să apară un hotel de 70 de camere, cu un restaurant de 20 de mese. Proiectul nu a fost însă acceptat în urma prezentării în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, când specialiştii au considerat neoportună asocierea celor două funcţiuni pe parcela de lângă aeroport. "Deocamdată nu am luat nici o decizie privind modificarea proiectului; trebuie să discutăm cu arhitecţii. Anul acesta este exclus să facem ceva: e nevoie de finanţare, care e foarte greu de accesat în această perioadă", a menţionat Ioan Aşchilean, preşedintele G4I. În următoarele săptămâni, grupul Hilton îşi face intrarea pe piaţa clujeană cu un brand din segmentul economic: o unitate cu 109 camere, clasificată la 3*. Hampton Cluj devine funcţional în urma unei investiţii a grupului Rembrook, companie care transformă în hotel clădirea Akros de pe Bd. 21 Decembrie.

109 camere

va avea hotelul Hampton de pe Bd. 21 Decembrie, ce va fi inaugurat la începutul acestei veri.

 

 

Etichete
Comenteaza