Lobby sindical pentru Tarniţa-Lăpuşteşti

Lobby sindical pentru Tarniţa-Lăpuşteşti
Sindicaliştii clujeni cer construcţia hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Reprezentanţii angajaţilor din Hidroserv Cluj susţin că salariaţii companiei s-ar putea ocupa de lucrările de automatizări, precum şi de cablurile electrice ale viitoarei hidrocentrale capabile să producă 1.000 de Mega Watti / oră.

După tatonările din luna aprilie cu inginerii chinezi de la China Gezhouba Group Corporation (CGGC), compania care a realizat edificiul „Trei defilee" de pe Yangtze, interesaţi să proiecteze hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, sindicaliştii clujeni cer Guvernului grăbirea proiectului energetic.

Reprezentanţii angajaţilor din Hidroserv Cluj susţin că salariaţii instituţiei ar putea reprezenta o mână de lucru calificată în ridicarea hidrocentralei. "Unele lucrări ar putea fi executate de Hidroelectrica şi de Hidroserv, aşa cum se procedează la Răstolniţa. Avem experţi, avem specialişti care se pot ocupa de circuitele electrice, de relee, de automatizări", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, liderul sindical din Hidroserv Cluj, Vasile Drînda. Lucrările de construcţie ale hidrocentralei sunt estimate la 1,25 miliarde de euro şi vor fi executate de aproximativ 3.000 de oameni.

Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti va avea o capacitate instalată de 1.000 MW şi va fi echipată cu patru turbine-pompă. Lucrările sunt estimate să dureze până la şapte ani. Costurile ar urma să ajungă la 1,2 miliarde de euro. Centrala va fi echipată cu patru grupuri reversibile turbină-pompă de câte 250 MW.

În comuna Râşca a avut loc, acum câteva zile, o şedinţă în care s-au pus la punct ultimele autorizaţii de mediu necesare investiţiei. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane metri cubi şi o suprafaţă de 40 de hectare. "În octombrie a avut loc, la noi, în R&ˆşca, o şedinţă de mediu cu autorităţile implicate", a spus primarul din localitate, Ioan Morar.

Deşi este considerat un proiect prioritar pentru România, nicio o delegaţie de investitori nu a semnat vreun parteneriat strategic pentru ridicarea edificiului. "Deocamdată nu se ştie nimic. Va trebui să se decidă la Guvern ce se va întâmpla. Nici decizia investitorilor chinezi de la "Trei defile" nu e confirmată", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Hidroelectrica, Ioan Rogoz.

Comenteaza