Locatarii din ANL-uri şi-ar putea cumpăra apartamentele în rate, direct de la stat, conform unui proiect de modificare legislativă

Locatarii din ANL-uri şi-ar putea cumpăra apartamentele în rate, direct de la stat, conform unui proiect de modificare legislativă
Un proiect legislativ al asociaţiei tinerilor din aceste locuinţe, promovat recent în Parlamentul României, prevede că ei vor putea să le achiziţioneze prin plata directă către stat.

Asociaţia Tinerilor din Blocurile Agenţiei Naţionale a Locuinţei (ANL) susţine că în acest fel în conturile instituţiei vor intra anual 40 de milioane de euro, bani care pot fi folosiţi de stat pentru ridicarea a noi blocuri şi case.

„Chiriaşii din ANL-uri vor putea achiziţiona apartamentele în rate lunare (minim 450 lei/lună) direct către stat, aşa cum au fost cumpărate marea majoritate a locuinţelor primite de părinţii noştri de la fabricile unde lucrau, imediat după anii '90. Merităm şi noi această şansă. Doar în acest mod se pot vinde aceste locuinţe în proporţie de 90-95% , fiind un proiect benefic atât pentru chiriaşi, care nu trebuie să mai suporte rate şi dobânzi împovărătoare de la bănci, cât şi pentru stat (ANL) , care va încasa lunar peste 3,1 milioane de euro din rata lunară la cele 31.000 de apartamente, însumând anual aproape 40 milioane de euro, bani cu care se pot construi alte mii de apartamente ANL şi alte câteva mii de familii de tineri vor putea primi o locuinţă", afirmă preşedintele asociaţiei, Dan Cornel Nistor.

Conform organizaţiei, din aceste locuinţe în care se stă cu chirie sunt cumpărate cam 1,5 %, 80-90% dintre familiile locatare neavând bonitate în faţă băncilor. În concluzie, veniturile lor nu permit accesarea unui credit în medie de 25.000 de euro, majoritatea având cel puţin un împrumut contactat pentru nevoi personale, în vedea cumpărării de mobilier, obiecte şi aparatură electrică şi casnică, necesare în casă. 100.000 de tineri locuiesc în aceste case. Proiectul a fost promovat la Camera deputaţilor prin parlamentarii sibieni Gheorghe Roman şi Gheorghe Frăticiu. Conducerea asociaţiei, constituită la Mediaş, a informat că a luat legătura cu 16.500 de chiriaşi din 73 de oraşe mari, ca Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi,Timişoara, Craiova, Constanţa, Sibiu, dar şi din cele mai mici, precum Alexandria, Roşiorii de Vede, Miercurea Ciuc, Gheorghieni, Marghita, Roman , Caracal sau Mangalia.

„Dacă locuiţi cu chirie într-o locuinţă construită prin ANL, aveţi posibilitatea de a o cumpăra după o perioadă de închiriere de minim un an. Valoarea de vânzare a locuinţei în 2013 este de 326 euro/mp, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia. Această valoare este stabilită prin Ordinul nr. 2.401, din 30 iulie 2013, emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei (MDRA)", a anunţat conducerea ANL. MDRA a lansat în august, prin ANL, procedura de cumpărare a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, prin Prima Casă. Guvernul a adoptat măsuri care să faciliteze achiziţia locuinţelor ANL, inclusiv prin facilitarea contractării de credite garantate de stat, prin Prima Casă. Aceştia beneficiază în acest an de un plafon de garantare de o jumătate de miliard de lei pentru contractarea de credite prin acest program. Titularii contractelor de închiriere pot cumpăra locuinţa după primul an de chirie şi ei trebuie să adreseze o cerere autorităţilor locale în administrarea cărora se află imobilele.

Programul „Locuinţe pentru tineri destinate închirierii", finanţat de la bugetul de stat, are ca obiectiv obţinerea de către tinerii sub 35 de ani a unei locuin?e. Vânzarea acestora vizează obţinerea de noi resurse ce vor fi utilizate pentru finanţarea programelor locative. Banca Comercială Română primeşte 220 de milioane de lei în cadrul Prima Casă VI, 70 de milioane pentru achiziţionarea apartamentelor ANL, prin credit în lei, garantat de stat. Pot beneficia de creditul Prima Casă VI persoaele fizice care nu au în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă sau deţin o locuinţă sub 50 mp. Banca Transilvania va beneficia de 105 de milioane în cadrul Prima Casă VI, 35 de milioane fiind pentru cumpărarea de locuinţe ANL. Aceasta a replicat prin ieftinirea împrumuturilor Prima Casă, conform unei analize a portalului Banking News.

Ce spun chiriaşii

„Felul în care sunt construite apartamentele ANL lasă mult de dorit: gresia e fisurată în mare parte (aşa era când m-am mutat - materiale second, probabil), parchet de proastă calitate, tavanul fisurat peste tot şi toţi vecinii au igrasie - eu las aproape tot timpul ferestrele deschise. Partea bună este ca sunt foarte spaţioase". 7

„Stau de cinci ani într-un apartament de două camere cu vedere super, termopan exterior bun, instalaţie de gaz şi lift bune, tavan şi plafon rezistent (încă)... despre restul, făceam încă mici "reparaţii" înainte să ne mutăm. În toată casa este o singura priză cu împământare, tensiunea este între 180 şi 320 şi uşile încă se mai usucă. De rest, de bine, a fost construit pe o veche mlaştină şi avem probleme cu "micile" inundaţii de la subsol. Cred că ne-am hotărât, îl luăm".

 „Următoarele ar fi motivele pentru care nu recomand o asemenea achiziţie: tencuiala se scorojeşte după ceva timp; apare fenomenul de igrasie sau mucegai pe la colţuri sau la nivelul podelei; nu este executată în timpul prevăzut în contract; în caz de reparaţii aştepţi mult şi bine; multe surprize la instalaţia sanitară şi de încălzire sau obiecte sanitare montate necorespunzător; materialele folosite sunt "foarte ieftine", deci calitate mai puţină. Chiar dacă preţurile sunt mai piperate, merită să îţi achiziţionezi o locuinţă din alte surse".

„Locuiesc într-un apartament ANL de patru ani şi merită. Igrasie nu am, blocul e foarte bine făcut, cel puţin scara mea. Într-adevăr, mi-am schimbat parchetul, că nu mi-a plăcut culoarea, am mai facut unele schimbări, dar nu foarte mari. Am făcut chiar şi a treia cameră, el fiind cu două, dar în living mi-am făcut biroul, deci este foarte încăpător. Eu, una, sunt mulţumită, dar este alegerea fiecăruia".

Locuinţe ANL în Cluj

Cluj-Napoca 206
Floreşti 200
Câmpia Turzii 79
Huedin 53
Gherla 50
Turda 40

 

 

Comenteaza