Locuinţele ANL pentru tineri pot fi cumpărate în rate eşalonate pe maxim 25 de ani

Locuinţele ANL pentru tineri pot fi cumpărate în rate eşalonate pe maxim 25 de ani
Locuinţele ANL pentru tineri vor putea fi achiziţionate în rate eşalonate pe un interval cuprins între 15 şi 25 de ani, calculate în funcţie de venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei, informează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Joi, 31 iulie, Guvernul României a aprobat unele modificări şi completări aduse Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, privind modul de constituire şi de plată a avansului, a ratelor lunare, a ratei dobânzii şi majorările de întârziere în privinţa vânzării cu plata în rate lunare a locuinţelor construite prin programul „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii", implementat de ANL.

Potrivit noilor modificări, la achiziţionarea unei locuinţe cu plata în rate lunare, cumpărătorul poate achita, la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată, un avans de minim 15%, precum şi un comision de 1%, stabilite prin OG nr. 6/2014, iar restul sumei poate fi dată în rate lunare.

Acestea pot fi plătite în maxim 15 ani, în cazul în care venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu 80% - 100% salariul mediu brut pe economie la data vânzării.

Dacă venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu doar 50% - 80% salariul mediu brut pe economie, ratele se vor putea plăti în maxim 20 de ani. 

Prevederile oferă şi posibilitatea ca ratele să fie plătite în maxim 25 ani în situaţia în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie.

"Venitul mediu pe membru de familie se stabileşte raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie, comunicat în ultimul buletin statistic al Institutului Naţional de Statistică, înainte de data încheierii contractului de vânzare-cumpărare", se precizează în comunicatul MDRAP.

Totodată miercuri, a fost emis Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 1391/2014, care stabileşte, conform metodologiei de calcul în vigoare, că valoarea de înlocuire pentru anul 2014 este de 328 euro pe mp. Valoarea de înlocuire se stabileşte anual şi stă la baza calculării valorii de vânzare a locuinţelor construite de ANL prin programul „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii", conform prevederilor Legii nr. 152/1998, privind înfiinţarea ANL, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, valoarea de vânzare a locuinţelor reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat multiplicată cu suprafaţa construită efectivă a fiecărei locuinţe, inclusiv cotele indivize aferente fiecărei locuinţe, diminuată cu amortizarea calculată în conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice. La valoarea de vânzare se adaugă un comision de 1% pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliară efectuate de autorităţile publice locale, care au competenţele legale în stabilirea preţului şi în vânzarea locuinţelor către chiriaşi.

Comenteaza